Ponorky byly největším postrachem lodí. Pak se objevil smrtící ježek

Tajemství oceánů S2 (1) - Hedgehog

Druhá světová válka byla tvrdá nejen na zemi, ale také na moři. Především to bylo díky nástupu ponorek, proti nimž zdánlivě nebylo obrany. To změnila britská zbraň.

Ponorky představovaly zásadní zbrojní sílu druhé světové války. Skryty v neprůhledných hlubinách a připraveny zasáhnout zdánlivě odnikud, byly podvodní válečné stroje obávanou hrozbou. Zdánlivě neotřesitelnou pozici ponorek však nalomil příchod vymoženosti, která ponorky připravila o jejich největší výhodu v podobě neviditelnosti. Tou vymožeností byl sonar, jenž dokázal určit nejen přítomnost ponorky, ale i její polohu.

Rovnováha sil

„Fakt, že jste nyní mohli zaměřit ponorku v noci i ve dne, vám dalo úplně novou zbraň, úplně novou dimenzi válčení,“ vzpomíná bývalý velitel válečné korvety Sir Robert Atkinson. Sonar měl ale také pár nevýhod, například nedokázal zjistit hloubku, v níž se ponorka nachází. Zároveň s ponorkou ztratil kontakt ve chvíli, kdy se podmořský nositel smrti ocitl 150 metrů před přídí lodě. Útok na ponorku tak probíhal spíše odhadem, a než střelci zacílili, mohl velitel ponorky podniknout úhybný manévr. Nicméně i tento nedostatek měl být brzy odstraněn díky zbrani, která byla poprvé testována na palubě torpédoborce HMS Whitehall v roce 1941.

Čtěte také: Unikátní nález u Filipín. Experti našli vrak slavné americké ponorky z dob války

Převratnou zbraní byl produkt britského Královského námořnictva s poetickým názvem Hedgehog, neboli Ježek. Protiponorková zbraň skutečně připomínala tvarem ježka – vícehlavňový vrhač hlubinných pum disponoval 24 minomety. V každém z nich čekal na svou příležitost 30 kg těžký projektil obsahující cca 17 kg výbušniny Torpex.

Hedgehog vystřelil všechny projektily naráz na vzdálenost až 200 metrů. Jak uvidíte v pořadu Tajemství oceánů na Prima ZOOM, Hedgehog se mimo jiné účastnil také vylodění v Normandii, jehož moře už ale neopustil. V pořadu můžete vidět také dobový záznam zbraně v akci. Projektily zasáhnou prostor, v němž byla lokalizována ponorka, a ta jen zřídka unikla zásahu 24 hlubinných náloží. Systém později doplnil těžší salvový vrhač Squid a následně Mk 10 Limbo.

Zdroje: Encyclopedia Britannica/USS Slater

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky ponorka zbraň ježek Druhá světová válka Vylodění v Normandii Hedgehog Robert Atkinson Squid Mk 10 Limbo