20. srpna 2024 14:45

Jaderná ponorka může zabíjet i po vyřazení ze služby. Podívejte se na její demontáž

Dekonstrukce jaderné ponorky – Struktura ponorky

Francie se chlubí nemalým vojenským arzenálem. Patří k němu také jaderné ponorky včetně těch, které jsou už nějakou dobu vyřazené.

V loděnici DCN v Cherbourgu vznikla počátkem 70. let šestice ponorkových jednotek pojmenovaných La Redoutable, Le Terrible, Le Foudroyant, L’Indomptable, Le Tonnant a L’Inflexible. Ve službě se ocitly v roce 1971 a chlubily se špičkovou výzbrojí. Prvních pět ponorek disponovalo šestnácti balistickými raketami v silech umístěných pod věží a používalo torpédomety ráže 550 mm se zásobou 16 torpéd.

Čtěte také: Zásadní odhalení o zkáze Titanu. Zvuky z ponorky zachytil záznam, ukazuje video expertů

Po službě

L’Inflexible byla o něco pokročilejším modelem, měla mírně delší trup, jinak tvarovanou věž a tišší chod, zároveň jako první nesla jaderné rakety M4 a z torpédometů ráže 533 mm odpalovala i protilodní střely Exocet. V první polovině 80. let byly na stejnou úroveň výzbroje modernizovány všechny ponorky kromě La Redoutable. Zároveň ale už v polovině 80. let byly tyto ponorky vyřazeny ze služby a nahrazeny loděmi třídy Triomphant.

Kontrakt na demontáž ponorek získala v říjnu 2016 loděnice DCNS. Likvidace každé z nich zabere 18 měsíců, a to také kvůli přísným bezpečnostním předpisům. Určitým rizikem je totiž odstraňování vrstvy korku, jenž fungoval coby obrana vnitřku ponorky před teplotním šokem zvenku. Korek je napuštěný olovnatou barvou, proto se musí odstraňovat maximálně opatrně. „Zvláštností olova je, že při zahřívání uvolňuje výpary, které jsou pro člověka škodlivé. Sytí krev olovem,“ vysvětluje odborník Frédéric Durel v pořadu Dekonstrukce jaderné ponorky na Prima ZOOM. Tam můžete vidět, jak vnitřek takové jaderné ponorky vypadá.

Zdroj: Museum of Ships/Cité de la mer

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský