17. června 2023 06:00
Adam Vala

Nacistický vrah, komunistický špión a výsměch jeho obětem. Příběh lidské zrůdy Tuttera

Fanatický nacista Tutter vraždil na Slovensku i v protektorátu. Po válce dostal směšný trest a stal se agentem komunistického režimu.

Historie nacistického režimu je plná šokujících příběhů a jeden z nich se točí i kolem českého Němce Kurta Wernera Tuttera. Jeho příběh zahrnuje moc, zločiny a útěk před spravedlností, který ho zavedl až do Československa. Kurt Werner Tutter, významný důstojník SS, je jedním z mnoha temných stínů, které vrhá nacistická éra na naši vlastní minulost.

Mohlo by vás zajímat: Nacisté v Americe: Lékař Kurt Blome zkoušel na vězních biologické zbraně. Američané ho využili

Německý Čech Tutter

Tutter se narodil v Praze roku 1909, stal se inženýrem, ovládal hned několik jazyků a byl fascinován nacisty. Do jejich služeb vstoupil už na konci 30. let a podle archivních dokumentů neskrýval svůj obdiv vůči Adolfu Hitlerovi. Po vypuknutí druhé světové války a vzniku protektorátu se Tutter stal příslušníkem vojenské rozvědky – Abwehru – aby následně vstoupil do řad jednotek SS. Během druhé světové války hrál Tutter aktivní roli při vykonávání nacistické politiky a zločinů na území Slovenska i Česka. Byl zodpovědný za pronásledování, deportaci a vraždy nevinných lidí včetně Židů, Romů a politických odpůrců.

Z našeho pohledu jsou klíčové jeho činy na Valašsku během posledních dnů války, konkrétně v osadě Ploština a následně v obci Prlov. Zmíněnou osadu Tutter se svou jednotkou „Josef“ vypálil a zanechal po sobě téměř třicet mrtvých. Poté se přesunul přibližně o deset kilometrů dále do obce Prlov, kde postupoval podobně – zapálil osm stavení, v nichž uhořelo patnáct z celkového počtu 23 obětí. Důvodem zásahu bylo přesvědčení, že se v obou lokalitách pohybují či skrývají partyzáni, což následně potvrdil výslech a mučení Aloise Oškery. Ten k partyzánům patřil a po falešném slibu, že díky udání zachrání svoji rodinu, nacistům vše vyzradil. Od zásahu přibližně šesti set mužů tak dělily obec Prlov jen hodiny a v pondělí 23. dubna 1945 se osud mnoha lidí naplnil.

Špión StB

Fascinující na příběhu Tuttera, který v Prlově vedl brutální výslechy, je, že nebyl nikdy potrestán v plném rozsahu, když byl souzen jen za spoluúčast při výcviku jednotky Josef. Sedm let po válce, a pouhých čtyřech letech za mřížemi, byl propuštěn na svobodu, ovšem s příslibem spolupráce s StB, pro kterou vystupoval jako Konrad II. Opustil Československo a byl coby agent nasazen v Západním Německu, navíc velmi úspěšně, protože se nechal zaměstnat bundeswehrem. Paradoxní rovněž je, že se o jeho minulosti v Německu vůbec nevědělo, takže ho všichni měli za spořádaného a váženého občana, který v poklidu žil až do roku 1983.

Zdroj: L. Navara - Smrt si říká Tutter

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom