20. dubna 2023 06:00

Obměna jaderného arzenálu USA začíná. Raketa Sentinel má za sebou první úspěšný test

Úspěšný test nové americké zbraně přinese nové možnosti pro obranyschopnost Západu. Co si od nové rakety můžeme slibovat?

Už od 60. let si Spojené státy a obecně Západ drží určitou jistotu držením strategické výhody ve formě jaderné triády. Ta zahrnuje ponorky s balistickými raketami, strategické bombardéry a mezikontinentální balistické střely. Díky triádě existuje menší riziko, že americké jaderné zbraně budou vyřazeny jedním úderem, a v případě atomového úderu tak budou mít dost času na odvetu.

Válečné hry

Klíčovým prvkem jaderného arzenálu jsou přitom střely Minuteman III., jichž má USA 450 kusů. Střely jsou rozmístěny v podzemních silech v Montaně, Severní Dakotě a na pomezí Nebrasky a Colorada a pomalu se blíží ke konci plánované životnosti. Od roku 2029 je mají nahradit nové trojstupňové rakety LGM-35A Sentinel, které vyvíjí společnost Northrop Grumman.

Raketa Sentinel vypadá na první pohled podobně jako Minuteman III., je ale méně náročná na údržbu a vyžaduje méně personálu. Zároveň je její velkou předností modulární konstrukce a open-source architektura softwaru, což dost usnadňuje údržbu s upgrady. Odstrašující povinnost by měla splňovat díky 300kilotunovým jaderným hlavicím W87-0, které v roce 2030 nahradí 475kilotunové hlavice W87-1.

Čtěte také: Láska z Černobylu: Příběh hasiče a jeho ženy, kterým se inspiroval úspěšný seriál

Nedávno vyvinutý první stupeň rakety Sentinel nyní absolvoval úspěšný test, první plnohodnotný statický zážeh. Až firma Northrop Grumman vyvine celou raketu, čeká Sentinel testování na letecké základně Hill Air Force Base v Utahu a na kosmodromu Vandenberg Space Force Base v Kalifornii.

Zdroj: New Atlas

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom