10. listopadu 2023 06:00
Adam Vala

Zbraňový arzenál Hamásu: Garážové rakety z hnojiva doplňuje ruská výroba

Rakety Kassám jsou efektivní i proto, že vznikají z průmyslových trubek a snadno dostupných výbušnin. Nechybí ale ani sebevražedné drony.

Jednou z otázek, kterou si pokládala izraelská armáda krátce po prvním nečekaném útoku bojovníků Hamásu na své území, bylo... jak? Ať už z pohledu zpravodajského selhání nebo nečekané síly, kterou bylo nepříliš dobře financované hnutí schopné vynaložit. První část izraelských problémů jde přímo za zpravodajci země, ovšem zbraňový arzenál, který měl a v těchto dnech Hamás stále má k dispozici, je doslova cvičením z efektivity. Krvavé, brutální, ale bezprecedentní efektivity.

K tématu: Odveta přichází obratem. Izrael za raketový útok ostřeloval Pásmo Gazy

Hlavní výzbrojí Hamásu je raketa Kassám – levná, doslova garážová zbraň, sestavená z průmyslového potrubí, podomácku vyrobeného raketového paliva z cukru, hnojiva s obsahem dusičnanu draselného a komerční výbušniny. Jde o nedokonalou zbraň, která je však dostatečně malá na to, aby ji hrstka bojovníků postavila na odpalovací kolejnici, vystřelila a zmizela z oblasti dříve, než se na ni Izraelci zaměří.

Rakety Kassám samozřejmě doplňují větší rakety vojenské kvality, jako jsou 122mm rakety Grad ruské výroby; ty jsou větší, přesnější a způsobují mnohem větší škody, ale je mnohem snazší je lokalizovat a následně zničit. Proto jsou útoky raketami Kassám efektivnější ve vyvolávání chaosu a přetěžování protivzdušné obrany Izraele. Dopadají náhodně, a i když pravděpodobně nemají za následek oběti na životech, přirozeně mohou být smrtící, pokud některý z vybraných cílů skutečně trefí.

Přetížený Iron Dome

K jejich zastavení Izrael zřídil svůj proslulý obranný systém Iron Dome, což je soustava radarů a záchytných raket, která dokáže sledovat a sestřelit stovky přilétajících raket s údajnou úspěšností až 90 % proti tisícům raket vypálených v konfliktu v roce 2021. I něco tak vyspělého má však své limity. Hamás se pokusil Iron Dome doslova nasytit tím, že vypálil více raket, než kolik systémy dokázaly zachytit a neutralizovat, což znamená podle některých zpráv až 5 000 raket vypálených za pouhých 20 minut, v důsledku čehož mnoho raket jednoduše ochranným pásmem Iron Dome prošlo a způsobilo škody na území Izraele.

Důležitý pak byl i cílený útok na klíčové uzly sledovacího systému v pásmu Gazy, který je schopný pomocí čidel, senzorů a kamer monitorovat velmi pečlivě rozsáhlé části celého území, a varovat tak před případnou hrozbou. Tím, že Hamás efektivně a koordinovaně na tato centra zaútočil, však Izrael na delší dobu „oslepl“ a útoku už nemohlo nic zabránit. Nejsou to však pouze podomácku vyrobené rakety, Hamás disponuje i jednoduchými drony, schopnými shazovat výbušniny, konkrétně na izraelské bezpečnostní věže, pohraniční a komunikační věže.

Zdroj: Forbes, Washington Institue, Rafael

Adam Vala

Sdílejte článek
Štítky útok Izrael terorismus zbraně Palestina Hamás Gaza

Populární filmy na Prima Zoom