31. října 2023 14:25

Konec nadějím. Izrael odhalil tragický osud unesené tatérky

Drsné záběry unesených nebo zabitých Izraelců měly v obyvatelstvu vyvolat pocity bezmoci, paralýzy a ponížení. Hamás ale docílil pravého opaku.

Její příběh se stal symbolem barbarského útoku členů komand Hamásu na izraelské osady a vojenské základny, během kterého v sobotu 7. října 2023 zahynulo přes 1 400 Izraelců a příslušníků dalších národností a nejméně 240 jich bylo odvlečeno do Pásma Gazy. Shani Nicole Louk, 22letá německo-izraelská tatérka a influencerka, byla se svým mexickým přítelem mezi 3 500 účastníky hudebního festivalu Supernova, když palestinští ozbrojenci rozpoutali masakr.

Jen několik minut před útokem se na sociálních sítích objevilo video, na kterém Shani Louk tančí společně s dalšími účastníky festivalu:

Přečtěte si také: Největší masakr v dějinách Izraele má 260 obětí. Teroristé se dokonce snášeli z oblohy

Taneční festivalovou pohodu ovšem kolem 7. hodiny ráno přerušily sirény izraelského protiraketového systému Red Color ohlašující raketový útok z Pásma Gazy. Shani Louk ještě stačila zavolat své matce do Německa s tím, že se v blízkosti nachází několik úkrytů a k jednomu z nich se pokouší dostat. Pak se odmlčela.

To, co následovalo, byla děsivá noční můra. Asi nikoho nenechalo klidným jedno z prvních virálních videí z krvavé soboty, na němž ozbrojenci Hamásu na korbě pick-upu za stálého pokřiku „Alláhu akbar“ triumfálně vezou ulicemi Gazy bezvládné napůl svlečené dívčí tělo, zatímco na něj kolemjdoucí s odporem plivou. Tělo i oblečení mladé ženy jsou od krve a nezaměnitelné tetování prozrazuje, že jde o Shani Louk. V tu chvíli svět ještě doufal, že Shani byla jen v bezvědomí a tedy stále naživu.

Zveřejněním videa spolu s dalšími videi zachycujícími mrtvé nebo zajaté civilisty se podle bezpečnostních expertů dotazovaných francouzskou agenturou AFP Hamás cíleně snažil vyvolat v obyvatelstvu pocity bezmoci, paralýzy a ponížení. Poměrně rychle se však ukázalo, že tato taktika selhala a demoralizace izraelské společnosti se nekonala. Zavrženíhodný způsob, jakým věznitelé se Shani Louk zacházeli, naopak vyvolal široký odpor a posílil odhodlání Izraele k odplatě.

S argumentem, že teroristé přece nebudou unášet mrtvé tělo, příbuzní déle než tři týdny doufali, že je Shani Louk mezi více než dvěma sty rukojmími odvlečenými do Pásma Gazy. V pondělí 30. října ale izraelský prezident Jicchak Herzog oznámil, že izraelská armáda objevila sťatou hlavu nešťastné 22leté ženy, její tělo se dosud nenašlo. Shani Nicole Louk je tak další ze stovek mužů, žen a dětí, jež se staly obětí dosud nejkrvavějšího teroristického útoku Palestinců na Izrael od vzniku židovského státu v květnu 1948.

Krvavý festival v poušti

Festival Supernova ve stylu psytrance (psychedelický trance) byl do blízkosti kibucu Re'im v západním Negevu jen 5 kilometrů od hranic s Pásmem Gazy přesunut na poslední chvíli dva dny před akcí, původní místo konání v jižním Izraeli nebylo dostupné.

Ozbrojenci Hamásu mezi hudební stage vtrhli ze tří stran na motorkách, nákladních autech a paraglidech a okamžitě začali do tanečníků střílet. Nevynechali ani toalety, stříleli do aut a systematicky popravovali ty, kdo se schovávali v nedalekém sadu. Celkem bylo při nejhorším masakru civilních obyvatel v dějinách státu Izrael povražděno nejméně 270 lidí, další stovky jich utrpěly zranění.

Mohlo by vás zajímat: Mrazivé příběhy rukojmích z Izraele: Tati, oni mě střelili. Chtějí nás zabít, volala dívka domů

V reakci na brutalitu a rozsah útoku izraelské ozbrojené síly začaly ostřelovat severní část Pásma Gazy a cíleně ničit velitelskou strukturu a pozice Hamásu. Tři týdny po útoku pak vstoupily pozemní síly včetně tankových jednotek na palestinské území. Týž den, kdy svět zasáhla smutná zpráva o osudu Shani Louk, pak Izrael oznámil osvobození prvního z rukojmích, vojínky Ori Megidišové.

Zdroj: CNNTimes of Israel

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom