6. září 2023 06:00

Vznik ozbrojených Gun trucků podnítil zákeřný útok Vietcongu. Každý voják chtěl vůz s rotačákem

Dnes už si lze těžko představit válečný konflikt bez ozbrojených doprovodných vozidel, nicméně i tento fenomén musel někde začít. Potřeba chránit zásobovací konvoje se poprvé bolestně projevila 2. září 1967, kdy konvoj americké armády přepadly jednotky Vietcongu a sevřely jej do pasti.

Američtí vojáci se začali na novou situaci připravovat sami. Nejprve opevňovali auta pytli s pískem, dřevem či plechem. Následně začali upravovat vozy tak, aby fungovaly jako efektivní válečné stroje. Konvoje byly brzy doprovázeny 2,5tunovým nákladním automobilem M35 nebo pětitunovým M54. Protože mluvíme o improvizovaných prostředcích, každý z vozů vypadal jinak. Časem se ale ustálily tři varianty.

Provizorní obrana

Jednou z nich byl shora otevřený nákladní automobil vybavený ocelovým rámem kolem korby. Kabiny byly ze všech stran opatřeny pancířem. Vůz obsahoval střílny pro pušky M14 a M16, případně výřezy pro kulomet. Tato verze byla nejčastější. Další variantou byl náklaďák vybavený elektricky ovládanou protiletadlovou věží Maxson na korbě a všichni vojáci chtěli mít ve výbavě rotační kulomet M134 Minigun.

Čtěte také: Bojovník, který odmítl narukovat do Vietnamu. Muhammad Ali by oslavil osmdesátiny

Jak uvidíte ve filmu Gun Truck: Veterán vietnamské války na Prima Zoom, nasazení takto vylepšených vozů se vyplatilo, jejich využití vedlo ke značnému snížení ztrát. V současnosti jsou ozbrojená vozidla neboli Gun Trucky standardní součástí armádního vybavení.

Zdroj: Veterans in Trucking / Military.com

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky Vietnam FTV Prima Armáda Spojených států amerických Válka ve Vietnamu Gun Truck

Populární filmy na Prima Zoom