30. září 2023 06:00

Válčili s nepřítelem i zažíváním. Zoufalí nacisté postavili divizi zdravotně postižených

V posledních letech druhé světové války se zoufalí nacisté snažili myslet kreativně. Například sestavením celé jedné divize ze zdravotně postižených.

Zoufalé časy vyžadují zoufalá řešení a nacistické Německo bylo roku 1944 zoufalé skutečně hodně. Vylodění v Normandii a katastrofální výsledky v Tunisku a u Stalingradu ukazovaly, že Hitlerova vojska nejsou zdaleka tak silná, jak se zpočátku zdálo. Nehledě na to, že se povážlivě tenčila. Nepříjemná situace přiměla velení povolat do zbraně i ty, o které v armádě dvakrát nestálo. Například vojáky vyřazené ze služby rovnou u odvodového řízení kvůli zdravotním problémům spojeným se žaludkem. Ať už kvůli válečnému zranění či jiným zdravotním příčinám.

Mise pro slabé žaludky

Divize bílého chleba, divize vředu nebo žaludeční divize, to vše byly přezdívky pro 70. pěší divizi, do níž byli shromážděni vojáci se specifickým zdravotním handicapem. Jak zjistíte v pořadu Poslední Hitlerův útok na Prima ZOOM, všichni byli zařazeni do jedné jednotky z čistě pragmatických důvodů. V první řadě měli zvláštní stravovací návyky a diety, takže bylo jednodušší připravit speciální stravu pro jeden oddíl. Ta navíc z podstaty věci musela být co nejjednodušší, odtud přezdívka Divize bílého chleba. Zároveň ti, kteří trpěli obtížemi z důvodů infekce, neměli možnost nakazit „zdravé“ vojáky.

Čtěte také: Řeč těla: Co nám odkrývají potíže se žaludkem?

Členové 70. pěší divize nebyli nijak elitními vojáky, přesto byli v říjnu roku 1944 nasazeni na ostrově Walcheren, kde čelili kanadským jednotkám. Jejich úkolem bylo bránit dané území za podpory těžké artilerie. Svou pozici drželi několik dní. Nakonec ale byli 5. listopadu 1944 obklíčeni a poraženi. Kanaďané si z Walcherenu odvedli na 10 000 válečných zajatců se špatným zažíváním. Německo ale nasadilo postižené vojáky ještě jednou. V bitvě o Ardeny byste je našli pod názvem Infantrie Ersatz und Ausbildungs Batallion 282 aneb Prapor žaludečních potíží 282.

Zdroje: Canadian Soldiers / Time

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky FTV Prima Druhá světová válka Nacistické Německo Ardeny Vylodění v Normandii Divize bílého chleba

Populární filmy na Prima Zoom