Atomová bomba v Hirošimě proměnila 80 000 lidí v kostry. Podívejte se na hrůzné záběry přeživších

Psal se 6. srpen roku 1945, když letoun Enola Gay svrhl atomovou bombu na japonské město Hirošima. Hrůzné záběry odhalují zkázu, jaká tehdy potkala místní obyvatelstvo.

Zda bylo rozhodnutí Američanů svrhnout atomové bomby nutné, je předmětem mnoha horlivých a nekonečných diskuzí. Japonsko se v roce 1945 ani po šestiměsíčním bombardování nehodlalo vzdát, a tak se Američané rozhodli použít nově vynalezené a ničivé zbraně.

Mohlo by vás zajímat: Hitler mohl mít atomovou bombu jako první. Vůdce ale náskok nacistů pokazil

Jaderné bomby zasáhly v první řadě především civilisty. Bezprostředně po výbuchu zemřelo zhruba 80 tisíc lidí, kteří se v té době nacházeli v blízkosti. Atomový výbuch se skládal ze tří částí, které mají schopnost zabíjet v masovém měřítku: vysoké teploty, tlakové vlny a radiace.

Čtěte také: Co by se stalo, kdyby nejsilnější atomová bomba vybuchla ve vesmíru nad Zemí?

Lidé zažili peklo na zemi

Dobové záběry z dokumentu Krytí atomového zločinu, který můžete vidět na Prima ZOOM, ukazují, s čím se místní obyvatelstvo muselo vypořádat. Znetvořená těla, popáleniny, rakovina a další zdravotní obtíže byly na denním pořádku.

Své zážitky popsalo i několik přeživších, kteří zavzpomínali na hrůzné momenty. „Najednou jsem pocítil intenzivní pálení na obličeji a pažích. Pokusil jsem se to opláchnout vodu, ale ta to ještě zhoršila. Zoufale jsem se přitiskl ke své matce a křičel jsem, že to pálí,“ popsal pro Time Fujio Torikoshi, který byl v té době ještě dítě. V důsledku ozáření bojoval několik dní s horečkou a neustále omdléval. Obličej mu otekl tak, že nemohl otevřít oči. Když ho ošetřili v nemocnici, řekli mu, že se dožije zhruba 20 let. „Přesto jsem tady ve věku 86 let. Jediné, co mohu udělat, je modlit se – upřímně a neúnavně za světový mír,“ citoval jeho slova výše zmiňovaný web. Odhaduje se, že v důsledku výbuchu atomové bomby zemřelo v Hirošimě do konce roku 1945 zhruba 135 tisíc lidí.

Zdroj: History.comTime.com

Šarlota Chmelařová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom