31. ledna 2024 14:25
Komerční sdělení

Řecko je zkrátka všecko. Úžasné pláže, moře i skvělé jídlo, říká expertka na cestování Lenka Pátek

Řecko se svými deseti ostrovy se dlouhodobě drží na předních příčkách žebříčku nejvyhledávanějších destinací pro dovolenou a patří k nejnavštěvovanějším a zároveň nejoblíbenějším místům každoročně i mezi Čechy. Je těžké uvěřit, že ještě existují lidé, kteří krásy této země ještě neobjevili. Řecko nabízí nejenom nádhernou přírodu, skvostné moře a pláže, ale i skvělé jídlo. Pohostinnost Řeků je vyhlášená a země má neuvěřitelné množství historických památek. Proč si prozradí Lenka Pátek, obchodní ředitelka Cestovní kanceláře Blue Style.

Léto roku 1998. Cestovní kancelář Blue Style vypravuje první charterový let. „Tenkrát jsme létali do Soluně na Chalkidiki. Způsob, jak a kam lidé cestovali, byl úplně jiný. Většina klientů tehdy jezdila do studií a do apartmánů, kde si sami vařili. Když jsme měli klienta, který jel do tříhvězdičkového hotelu s polopenzí, tak už byl VIP,“ popisuje změny v chování Čechů, Lenka Pátek. „Dnes lidé hodně často cestují zejména do čtyřhvězdičkových a pětihvězdičkových hotelů All inclusive a tráví tu dovolenou trošku jinak,“ dodává.

Řecko podle obchodní ředitelky  Cestovní kanceláře Blue Style stále patří mezi nejvyhledávanější destinace. „My máme na webových stránkách napsáno: Řecko, to je všecko. Kdysi dávno to řekl jeden náš řecký kamarád, který dlouhou dobu žil i v Česku a já to stále ctím, protože je to pravda,“ říká Lenka Pátek s úsměvem.

Češi nejradši vyráží na řecké ostrovy

Žebříčku těch nejprodávanějších míst v Řecku vévodí rozhodně Kréta, Rhodos a Kos. Hraje v tom svou roli jejich velikost, mají daleko více co nabídnout. Studia, apartmány, ale i menší rodinné hotýlky až po luxusní, třeba čtyři anebo až pětihvězdičkové hotely. Stále oblíbenější, ale jsou i menší ostrůvky v Jónském moři, jako je Korfu. ten je z nich velký, potom Zakynthos nebo Lefkáda. „Mezi našimi klienty je spousta milovníků Řecka, kteří se bez dovolené v v této zemi vůbec neobejdou a tak se často snaží ta místa samozřejmě měnit a Řecko poznávat a každý ten ostrov skutečně nabízí něco jiného,“ prozrazuje Lenka Pátek v rozhovoru.

Menší ostrovy nemají tolik historických památek, ale zase mají nádhernou přírodu. Na některých z nich dokonce nenajdete ani žádný hotel all inclusive, to je třeba případ řeckého ostrova Santorini, kde je to dokonce zakázané slovo. „Myslím si, že to podporuje lokální cestovní ruch, a že lidé více vyrážejí na výlety, půjčí si auto a jedou si ostrovy vlastně prozkoumat, sami na vlastní pěst. Já Řecko miluji. Rozhodně doporučuji ubytování třeba jen se snídaní nebo polopenzí a právě ochutnávat ty místní luxusní pokrmy,“ radí na základě vlastních bohatých zkušeností obchodní  ředitelka Cestovní kanceláře Blue Style.

Řecká kuchyně je top

Pokud navštívíte Řecko, rozhodně ochutnejte ryby a mořské plody. Když přijdete do taverny, stačí si vybrat. „Já miluji přijít do místních hospůdek, kde paní majitelka otevře vám pokličku u tři hrnců a vy si řeknete, ano to chci. A dám si třeba musaku, typické lokální jídlo. Jsou různě grilované lilky, brambory, mleté maso, bešamel a celé je to zapečené dohromady,“ doporučuje Lenka Pátek. Řekové mají i naprosto fantastické dezerty. „Můj oblíbený není tak známý, jako baklava, ale já miluji dezert, který skládá z krémové pudinkové náplně a listového těsta,“ prozrazuje své chutě s úsměvem.

Nesmíme zapomenout na vynikající řecká vína, ta patří samozřejmě ke všem pokrmům. Řekové hrozně rádi hodují. Na večeře chodí poměrně pozdě, třeba až kolem deváté, desáté hodiny a stolují několik hodin. Rádi si jídlo sdílejí, takže na stůl objednají různé předkrmy, ať jsou to různé vinné listy plněné mletým masem, pokrmy z mořských plodů, hranolky, saláty a podobně. Rodina, přátelé se sejdou u společného stolu, pije se, vykládá se, žádné mobilní telefony, a vy prostě posloucháte.

Řecko je proslulé historickými památkami

Antické Řecko je odedávna považováno za kolébku západní civilizace. V mnoha oblastech lidského vědění dosáhlo vysoké úrovně a stalo se srdcem antického světa. Mají zde svůj původ sociální vědy, politika, filozofie či drama, a každý ostrov má zároveň svou specifickou historii a tudíž i její jedinečné pozůstatky v podobě architektury a soch. Dodnes zde můžete spatřit dochované části monumentálních staveb chrámů, jež byly zasvěceny řeckým bohům.

Na území Řecka se nachází téměř 2 desítky lokalit zapsaných do seznamu kulturního dědictví UNESCO. „Rozhodně stojí za to, na jihu pevninského Řecka navštívit klášter Meteora. Na Krétě určitě navštivte Knóssos, největší archeologickou lokalitu doby bronzové,“ doporučuje zakladatelka a obchodní ředitelka cestovní kanceláře Blue Style, celoživotní vášnivá cestovatelka. A město Kos, ležící na severovýchodě ostrova, zaujme většinu turistů přístavem, hradbami, antickými památkami, starobylými uličkami, restauracemi, kavárnami i nepřebernými nákupními možnostmi. Proslulou raritou je Hippokratův platan.

Pokud někdo nemá rád muzea a nechce stát fronty, stačí se vypravit večer do historických center měst. Po setmění, kdy už není takové horko, je příjemné se někam posadit na náměstí, dát si dobré víno a pozorovat historické památky zvenku.

Češi mají rádi soukromí

Cestovní kanceláře nabízejí veškeré typy ubytování, aby si vybral skutečně každý klient. Hity v posledních sezónách, se staly soukromé vily s bazény, kde větší rodina, anebo parta přátel, mají jisté soukromí. Vily mají výhodu v tom, že mají několik ložnic, velkou kuchyň, obývací pokoj, a terasu se soukromým bazénem a s nějakým místem na grilování. Pro lidi, kteří neupřednostňují hotely all inclusive, jsou vhodné právě třeba ta studia, apartmány nebo hotely se snídaní. Nejsou ničím vázáni, půjčí si auto a během dne cestují a ochutnávají místní speciality.

Pokud chcete Řecko a obyvatele poznat se vším všudy, vyrazte do země v době nějakého jejich svátku. „Rozhodně Velikonoce patří opravdu k velkému svátku. Další velký svátek je 15. srpna, kdy je Nanebevzetí panenky Marie. Řekové se sjíždějí vlastně do svých domovů, za svými rodinami, všude velká spousta lidí a je to nádherný svátek. A pokud někdo bude mít možnost dostat se na oslavu narozenin nebo na nějakou místní svatbu, tak bych rozhodně neváhala. Taková řecká svatba, to je až třeba tisíc lidí. Často někteří lidi se mezi sebou vůbec neznají a ta svatba je opravdu veliká událost,“ doporučuje nevšední zážitek v Řecku obchodní ředitelka Cestovní kanceláře Blue Style Lenka Pátek. Existuje totiž nejméně 10 důvodů, proč navštívit a zamilovat si Řecko.

Komerční sdělení

Populární filmy na Prima Zoom