24. srpna 2023 06:00

Vlci se o kořist nedělí. Podívejte se, jak zuřivá vlčice brání svůj úlovek

Vlk je dnes poměrně vzácné zvíře, o to více fascinující je jeho smysl pro týmovou práci a hierarchii. Jak si vedou nejníže postavení vlci ve smečce?

Sehnat kvalitní jídlo je pro smečku vlků relativně jednoduchý úkol, koneckonců nejsou nijak vybíraví. Hmyz, menší obratlovci, ale i bizoni či obecně velcí býložravci se na vlčím jídelníčku vyskytují celkem pravidelně. Kromě toho, že jim úplně nechybí kořist, mají ale vlci také poměrně dost nepřátel, což bývají zejména jiní dravci, kočkovité šelmy, jako je rys či puma nebo medvědi. Dále se vždy mohou objevit i rozepře s jinými vlky.

Společenské dno

Jak uvidíte v pořadu Vlci: Touha po svobodě na Prima Zoom, k vlčí smečce se může znenadání připojit i cizí vlk ve snaze pochutnat si na uloveném zvířeti. Ve zmíněném pořadu vlk rychle pochopí, že zejména vlčice se s cizáky zásadně nedělí.

Vlci, kteří se přidají ke smečce a nejsou přitom potomci tzv. alfy, tedy vůdce smečky, mívají obecně nejhorší postavení. Zastávají pozici otloukánků, těch, na nichž si ostatní chladí žáhu, jimž je dopřán nejmenší podíl kořisti a kteří v případě konfliktu s jinými zvířaty slouží víceméně jako živý štít. Jsou to tzv. vlci omega.

Čtěte také: Kuriózní nehoda na Liberecku. Řidička srazila vlka, havárii zachytila palubní kamera

O stupeň nad nimi jsou vlci gama, ti se starají hlavně o lov či výchovu mláďat. Největší jedinci jsou beta vlci, ti chrání smečku. Vůdcem smečky je alfa, který má jediný právo se pářit. Většina smečky je tvořena příbuzenskou linií, na jejíž špici stojí jeden alfa pár. Jednání vlků je nesmlouvavé, nicméně pro přežití nezbytné. Nakonec na mnoha místech byli téměř vyhubeni lidmi.

Zdroje: National Geographic/Europa

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom