13. ledna 2023 06:00

Létající drahokam nemá slitování. Podívejte se, jak se pustí do bezbranného ptáčete

Pták s přezdívkou létající drahokam se sice živí hlavně nektarem, i tak však může být těžkým soupeřem. Oproti jiným ptákům má totiž řadu výhod.

Kolibřík je natolik jedinečným ptákem, že tvoří samostatnou čeleď. Také jej najdeme jen na americkém kontinentu. Jeho výjimečnost spočívá také v jeho schopnostech létat, křídly totiž dokáže mávnout 12x až 90x za vteřinu, díky čemuž vyvine rychlost až 54 km/h. Rychlost jeho křídel mu navíc umožňuje dělat něco, co ostatní ptáci nemohou – zastavit se v letu na místě, případně létat pozpátku.

Teritoriální rváč

Mávat křídly jako o život jde ruku v ruce s velkou fyzickou námahou, srdce kolibříka proto vykoná až 1 260 tepů za minutu. S tím se pojí také jeho metabolismus, který má nejrychlejší ze všech živočišných druhů, když nepočítáme hmyz. Ten ukájí nektarem z rostlin, jenž vysává dlouhým zobákem, pohrdá ale šťávou, která má méně než 10 % cukru. Právě kvůli vyšší výživě vyhledává také drobný hmyz a bezobratlé živočichy, nebezpečný ale může být i jiným ptákům, jak uvidíte v pořadu Krásy divoké Kolumbie na Prima Zoom.

Když si sameček kolibříka hledá nové území, agresivně zahání jiné samečky a je mu úplně jedno, že jsou třeba nedospělí. Jakmile má uvolněné místo, postaví si na něm malé, umně skryté hnízdo. Ideálně si vybírá větve stromů nebo keřů. Hnízda jsou různě velká, nejmenší může být jako polovina skořápky vlašského ořechu. K nakladení kolibříkům postačí 2 vejce, na kterých sedí až 19 dní.

Zdroj: The Spruce

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom