8. března 2024 17:05
Adam Vala

Tuleň poplival letícího orla. Unikátní fotky ihned obletěly svět

Fotografie duelu tuleně s orlem jsou světovým unikátem. Nic podobného se ještě nikdy zaznamenat nepodařilo.

Pokud se necháváte rádi fascinovat přírodou, máme pro vás opravdu unikátní fotografie. Pořídila je matka paleontoložky Megan Jacobs z univerzity v britském Portsmouthu a zachytila na nich jedinečnou konfrontaci dvou predátorů na ostrově Isle of Wight.

Čtěte také: Obrácené ledovce, kruhy termitů i rotující bouřka: Nádherné fotky přírody

V lednu roku 2022 se totiž jeden z tuleňů, který žije ve vodách omývajících zmíněný ostrov, postaral o nečekanou sprchu prolétajícího orla mořského. Ten se soustředil na svou kořist, ale podle tuleně neměl v revíru co pohledávat.

Matka Megan Jacobs bohužel nenatočila video, na dvojici fotografií je nicméně jasně patrné, že tuleň na prolétajícího orla plivnul plnou tlamu vody. „Tohle je první záznam interakce mezi těmito dvěma vrcholovými predátory a první důkaz, že tuleň využívá plivání vody jako způsob obrany nebo zastrašení vzdušného rivala,“ uvedla Megan Jacobs pro BBC. Domnívá se také, že strategii použil tuleň proto, aby vyhnal orla z okruhu potenciálních kořistí, na které se sám ve stejnou chvíli zaměřoval.

Paradoxní je, že orel mořský, jehož rozpětí křídel se pohybuje až kolem 2,6 metru, na Isle of Wight byl vyhuben v roce 1780 a uveden zpět do tohoto ekosystému byl až v létě 2019. Uvidíme tedy, jak dlouho budou orli snášet šikanu ze strany tuleňů a neodletí někam, kde budou mít trochu klidu.

Zdroj: BBC, Daily Mail

Video, které jste mohli propásnout: V Plzni chrání ježky i jejich blešky. Až potkáte hromadu listí, buďte opatrní

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom