9. května 2024 13:50

Tornádo během pár vteřin roztrhalo budovu na kusy. Jeho ničivé řádění zachytila kamera

Americkou Nebraskou se koncem dubna 2024 prohnala ničivá spoušť v podobě minimálně šesti silných tornád. Jedno z nich rozervalo průmyslovou budovu, kde se skrývaly desítky pracovníků.

Něco takového odborníci nepamatují, a to ani v těch oblastech Spojených států, kde tornáda nejsou zas tak nezvyklá. Americká Národní meteorologická služba (NWS) vydala v jediném dni, 26. dubna, celkem 41 varování, a samotným státem Nebraska se silnějších tornád prohnalo minimálně šest.

Škody jsou obrovské, jak na infrastruktuře, tak na stavbách. Devastující účinky a nepředstavitelnou sílu větru ale nejlépe ilustrují záběry, které zachytila kamera na palubní desce automobilu zaparkovaného u průmyslové budovy ve městě Lincoln. Tornádo ji totiž během sekund roztrhalo a zničilo.

Zaměstnanci přežili, někteří přijdou o práci

Tornádo na videu mělo podle odborníků sílu EF-3, vítr v něm tedy dosahoval rychlosti mezi 219 a 266 kilometry v hodině. Některé z automobilů zaparkovaných u budovy byly odhozeny 60 metrů daleko. Vítr během sekund strhnul celou střechu a tři stěny budovy.

Mohlo by vás zajímat: Nevídaný jev v jižních Čechách: Šlo o prachového raráška nebo gustnado? dohadují se lidé

Podle místních médií bylo uvnitř objektu ve chvíli, kdy industriální komplex tornádo strhlo, zhruba 70 dělníků. Naštěstí ale všichni řádění živlu přežili s menšími zraněními. Bohužel, někteří z nich se do práce nebudou moct vrátit – škody na budově a vnitřním drahém vybavení byly tak obrovské, že se majitelé rozhodli šest desítek zaměstnanců propustit, aby nějak kompenzovali obrovské ztráty.

Zdroj: Iowa State University, 1011Now.com, National Weather Service

Video, které jste mohli minout: Ničivé tornádo připravilo rodinu z USA o všechno. Lovec bouřek je zachránil na poslední chvíli

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom