29. dubna 2024 15:40

Amerikou se prohnalo 38 tornád. Videa ukazují děsivé obří víry a jejich ničivou sílu

Středem Spojených států se prohnala série tornád, která za sebou kromě ohromných materiálních škod zanechala čtyři mrtvé a desítky raněných.

Nejsilnější bouře se přehnala ze soboty na neděli Oklahomou, přičemž zasáhla i severozápadní Texas, západní Missouri a Kansas. Podle Národní meteorologické služby (NWS) oblast centrálních Spojených států zasáhlo 38 pravděpodobných tornád. Mnohá z nich Američané natočili až z nebezpečné blízkosti:

Přečtěte si také: Přehledně: Jaké tornádo způsobilo zkázu na Moravě? Dá se předpovědět? Kde se má člověk schovat a kde ne?

Ke dvěma úmrtím došlo v městečku Holdenville, další člověk pak zemřel na mezistátní silnici 35 u města Marietta. Velké množství dalších lidí utrpělo zranění. Nejhůře bylo zasaženo město Sulphur s asi 5000 obyvateli. Mnohé budovy v centru se proměnily v trosky, řada dalších přišla o střechu. Zraněno bylo nejméně 30 lidí a kolem 30 000 lidí postihly výpadky elektřiny.

Tornádo v Sulphuru dosahovalo podle takzvané rozšířené Fujitovy stupnice stupně EF3 a dosahovalo tak rychlosti 220 km/h a více. Rozšířená Fujitova stupnice dělí tornáda do šesti stupňů EF0 až EF5. Nejsilnější šestý stupeň EF5 se vyskytuje pouze ve 2 % všech případů výskytu tornád ve Spojených státech amerických, vítr při něm dosahuje rychlosti 322 km/h a vyšší.

Mohlo by vás zajímat: Ideální podmínky pro supercelu v Česku. V jedné z deseti přijde tornádo, upozorňuje meteorolog

Tornádo na Moravě bylo silnější

Pro zajímavost, tornádo, které 24. června 2021 zdevastovalo Hodonínsko, bylo podle českého lovce bouřek Robina Duspary srovnatelné s těmi, která se vyskytují ve Spojených státech. Na Fujitově stupnici odhadl den po katastrofě pro CNN Prima NEWS sílu tornáda na Moravě na stupeň F3 až F4. Tornádo by se tak pohybovalo rychlostí 252–418 km/h.

Český hydrometeorologický ústav později potvrdil, že se jednalo o stupeň F4, tedy druhý nejsilnější. Živel za sebou zanechal 1200-1600 zničených domů, šest lidí zemřelo a ošetřeno bylo několik set zraněných.

Zdroj: ČTK, CNN

Video, které jste mohli minout: Řidič natočil tornádo v Tennessee

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom