7. června 2024 07:00

Záhada samice rejnoka, která otěhotněla bez samce, má smutný konec

Laici spekulovali, že samičku rejnoka Charlotte musel oplodnit některý ze žraloků – jak jinak si také vysvětlit, že zabřezla, přestože v akváriu s ní nebyl žádný rejnočí samec, odborníci ale nabízejí jinou možnost.

Naše rejnočí samička Charlotte je v očekávání! Informaci jsme si pro sebe nechávali celé tři měsíce. Ta nejúžasnější věc na tom totiž je, že nemáme žádného rejnočího samce!“ Tento text, který počátkem února 2024 na svou facebookovou stránku umístilo mořské akvárium v Hendersonville v Severní Karolíně, na sebe právem připoutal pozornost médií. A záhadu ještě opepřilo tvrzení, které se brzy na to objevilo: Že by otcem nenarozeného mláděte mohl být jeden ze žraločích samců.

Good morning Facebook followers! This is a post you might want to read! Our stingray, Charlotte, is expecting! We...

Posted by Aquarium & Shark Lab by Team ECCO on Tuesday, February 6, 2024

Partenogeneze?

Odborníci samozřejmě tuhle teorii od počátku popírali, situace je podle nich podobná, jako by se spekulovalo o křížencích člověka a hada. Jejich teorie byla rozhodně o dost méně skandální. Předpokládali, že březost může být výsledkem takzvané partenogeneze, tedy asexuální reprodukce. U tlustoocasky Hallerovy, druhu, ke kterému Charlotte patří, něco takového rozhodně není vyloučené.

Vajíčko se v takových případech vyvíjí bez oplodnění samčí buňkou. Samečci se takto narodit nemohou, jen samičky, a ty jsou geneticky velice podobné matce. Tyto případy jsou nicméně velice vzácné, a tak není divu, že na narození záhadně počatého mláděte netrpělivě čekali jak odborníci, tak laici… jenže dobrá zpráva bohužel nepřišla.

Potrat

U Charlotte se bohužel vyvinula vzácná reprodukční choroba, která má na její reprodukční systém negativní dopady,“ informovali zaměstnanci akvária na konci května. Ve středu 5. června potom přišla smutná zpráva, že „Charlotte kvůli své nemoci již není těhotná“.

Posted by Aquarium & Shark Lab by Team ECCO on Wednesday, June 5, 2024

Odborníci zatím nemají víc informací o její nemoci a hlavně nikomu není příliš jasné, jak ji léčit. Materiálů na toto téma je k dispozici minimum a všechny se navíc týkají jiného druhu rejnoků. Nezbývá tedy než čekat, zda veterináři nakonec zjistí něco, co jim s nemocí pomůže do budoucna – ať už kvůli Charlotte nebo kvůli jiným rejnokům.

Zdroj: Aquarium & Shark Lab by Team ECCO, AP, CharlotteObserver

Video, které jste mohli minout: Mladý surfař vyhrál souboj se žralokem. Jeho přežití mělo hořkou tečku

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora