30. května 2023 13:00

Extrémně smrtící had zabije dávkou jedu až 100 lidí. Podívejte se, jak nemilosrdně loví

Nejnebezpečnější hadi světa S1 (1) - Taipan velký a myší mláďata

Taipan velký je jedním z nejnebezpečnějších hadů na světě. Jeho jed má totiž jednu podstatnou výhodu.

Jednoho z nejjedovatějších hadů světa najdeme na pobřeží Austrálie a Papui Nové Guineje. Zpravidla tento korálovcovitý had vyhledává teplo, přičemž v místech, kde se vyskytuje, teplota nikdy neklesne pod 20 stupňů Celsia. Nejčastěji loví ve dne, v noci pak jen za velmi teplého počasí. Vlhké a husté lesy jsou pro něj ideální a nejčastěji v něm loví myši a krysy. Největší výhodou lovu je přitom zcela logicky jed.

Dost jedu pro všechny

Taipan velký možná není tak jedovatý jako taipan menší nebo pakobra východní, jeho uštknutí je ale smrtelné v 80 % případů. Na rozdíl od předchozích zmíněných hadů má navíc velké zásoby jedu, jimiž může usmrtit až 100 lidí. Jed je neurotoxický, způsobuje ochabnutí svalů, mdloby a udušení. Při útoku uštkne více než jednou, jak můžete ostatně vidět v pořadu Nejnebezpečnější hadi světa na Prima Zoom, kde mu za oběť padne nejen myš, ale také její bezbranná mláďata.

Čtěte také: Muž spáchal vraždu hadem. Rozdrážděnou kobru hodil na spící manželku, dostal doživotí

Pro svou zálibu v myších a krysách taipan velký často navštěvuje lidská obydlí, naštěstí ale není není primárně agresivní. Nejčastěji útočí, když je napadený, zahnaný do kouta, nebo má prostě hlad. Proti jeho jedu existuje protilátka od roku 1955, musí se však aplikovat velmi rychle. Taipanův jed totiž zabije člověka do hodiny.

Zdroj: Australian Museum

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom