27. března 2023 06:00

Jeden z největších pavouků světa pavučinu vůbec nepotřebuje. Podívejte se, jak se kutálí a loví

Maloočce se přezdívá „líný pavouk“, protože na rozdíl od svých soukmenovců nesnová pavučiny. Jeden z největších pavouků světa je ale nepotřebuje, má zcela jiné potřeby.

Maloočka většinou přežívá blízko lidských obydlí, daří se jí spíše v budovách či sýpkách, v případě potřeby si ale bez problémů vyhrabe noru. Kromě toho, že vypadá děsivě, není pro člověka nijak nebezpečná, naopak je spíš užitečná při lovu hmyzu. Ačkoli je její kousnutí velice bolestivé, není jed maloočky pro člověka smrtelný. Účinnost jedu si schovává pro kořist a ani k jejímu lovu nepotřebuje pavučinu.

Světlo pod očima

Pavouk spoléhá jednak na bleskový útok, jednak na vábení kořisti. Pod očima má bílý proužek, který odráží více světla než zbytek jeho těla, takže i při malém světle je viditelný. Světlo přitom zpravidla láká hmyz, což maloočce lov dost usnadňuje. Při lovu si počíná dost obratně, ale zároveň umí vyvinout dynamický pohyb při boji s konkurenčním pavoukem či na útěku před jinými predátory, což uvidíte v pořadu Království afrických predátorů.

Čtěte také: Je velký, žije dlouho a jeho kousnutí bolí. Vědci se radují z objevu nového druhu pavouka

Maloočka se umí velmi rychle pohybovat do strany, ale v případě potřeby se dovede koulet rychlostí až 44 otáček za vteřinu. Obecně preferuje tropická prostředí, je ale schopná se teplotám přizpůsobit a žít prakticky všude na světě. Například právě v Čechách najdeme maloočku smaragdovou, která přebývá na prosluněných loukách.

Zdroj: INaturalist

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom