Kam se hrabe filmový Predátor. Podívejte se, jak loví neviditelná ropušnice

Největší zabijáci Afriky S6 (2) - Ropušnice

Na mořském dně se skrývá spousta dravých živočichů. Někteří používají tak chytré maskování, že je kořist ani nezpozoruje.

Ropušnice je dravá mořská ryba z čeledi ropušnicovitých, která brázdí dno Atlantského oceánu. Může se pustit do hloubky 800 metrů, většinou ale preferuje dno a mělčiny, kde spíše uplatní svůj specifický vzhled. Ropušnice, která dorůstá 25–35 cm a váží až 870 gramů, má totiž unikátní maskovací zařízení, které jí umožňuje vypadat jako neškodný kámen.

Nehybná jako kámen

Tělo ropušnice pokrývá značné množství výrůstků a ostnů a její hlavu chrání kostní pláty. Takový „pancíř“ jí slouží nejen coby účinná obrana, ale také jako mnohem účinnější kamufláž. Jak uvidíte v pořadu Největší zabijáci Afriky na Prima ZOOM, ropušnice se pomalu přibližuje po mořském dně, přičemž dělá zastávky mezi kameny. Díky jejímu červenohnědému zbarvení mezi ně perfektně zapadne a její budoucí kořist nemá ani ponětí o tom, že zdánlivě nenápadný kámen, kolem kterého proplouvá, si ji brzy dá k večeři. Pokud vás napadl filmový Predátor, nejste daleko od pravdy.

Čtěte také: Úspěšné září skupiny Prima. Diváky oslovil volební speciál i nový seriál Pod hladinou

Ropušnice je aktivní hlavně v noci, přes den odpočívá na mořském dně. Živí se převážně drobnými rybami, garnáty či kraby. K lovu využívá velkou tlamu a na krátkou vzdálenost vyvine obrovskou rychlost. Jako prostředí ale nevyužívá pouze kamení. Během tření v letních měsících naklade samice malé chomáče jiker, které se zamíchají mezi plankton. Ten následně unáší mořský proud.

Zdroj: Fishbase / WORMS

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom