9. srpna 2023 06:00

Medvěd baribal překvapil vědce nečekaným pelechem. Pobavení rychle vystřídaly obavy

Jde o pohled za doslova všechny peníze, odborníci z amerického úřadu pro ochranu přírody však z toho, kde medvěda načapali, moc nadšení nejsou.

Když zaměstnanci amerického úřadu pro ochranu přírody s pomocí helikoptéry monitorovali stav hnízdišť orlů bělohlavých na Aljašce, objevili v jednom z obřích hnízd pohodlně uvelebeného nezvaného hosta. Byl jím černý medvěd baribal (Ursus americanus), který spal stočený do klubíčka jako spokojené miminko.

Úředníci si vetřelce v masivním a víc než dva metry širokém hnízdě ihned vyfotili. Ještě aby ne, skutečně jde o pohled k nezaplacení, jak můžete posoudit sami na snímku níže.

While a napping black bear isn’t what you would expect to find in a bald eagle nest when conducting an eagle nest...

Posted by U.S. Fish and Wildlife Service on Thursday, July 20, 2023

Medvědi pojídají orlí vejce i mláďata

Bohužel, odborníci z něj kdovíjak nadšení nejsou. Baribalové si totiž občas v orlím hnízdě rádi schrupnou. Spát ve výškách, kde je nikdo nemůže vyrušit, je pro ně přirozené a navíc je přitahuje zápach hnijícího nedojedeného masa, kterým bývají orlí hnízda většinou cítit. Pokud je ovšem takové hnízdo obydlené a nacházejí se v něm nedospělá ptáčata neschopná před medvědem uletět do bezpečí, končívá to tragicky.

V tomhle případě se ale pravděpodobně nic takového nestalo. Podle informací, které získal server Live Science, odborníci v tomhle hnízdě viděli vejce už při jarní kontrole. Bohužel vzhledem k tomu, že oba rodiče seděli opodál a nikdo z nich mrznoucí vajíčko nezahříval, soudí, že se jim mládě stejně nevyklubalo.

Zdroj: U.S. Fish and Wildlife Service / Live Science

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom