19. června 2024 14:37

Počasí v Česku se mění každou hodinu, dusno střídají lijáky, kroupy a velmi silné bouřky

Počasí (19.6.2024 6:11)

Studená fronta, která přechází od severozápadu přes naše území, rozdělila Česko na dvě části. Zatímco na severu a západě teploty nepřekračují 25 stupňů, východ země čeká dusno, bouřky a lijáky nebo kroupy.

Meteorologové ve středu odpoledne vydali varování před silnými a velmi silnými bouřkami. Zpřísnili tak výstrahu, kterou vydali jen pár hodin předtím. V ohrožení je celý východ Česka, až do půlnoci na čtvrtek 20. června se velmi silné bouřky mohou tvořit hlavně na severovýchodě země.

⚠️Aktualizace výstrahy ČHMÚ ℹ️ Nově vydaná výstraha upravuje územní platnost varování před vysokými teplotami a přidává...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Wednesday, June 19, 2024

Přečtěte si také: Výheň Evropy: Češi by se u moře mohli setkat s téměř 50 °C. Jih straší pekelná předpověď

Bouřky tady budou provázet kroupy velké až 3 cm, intenzivní krátkodobé srážky a nárazy větru přes 90 km/h. „Vzhledem k očekávanému výskytu přívalových srážek může v oblastech s výstrahou před velmi silnými bouřkami docházet k lokálnímu zatopení nebo se může vyskytnout i přívalová povodeň,“ varovali meteorologové. Kde se budou bouřky a lijáky vyskytovat nejčastěji a jaká je situace ve vašem okolí, zjistíte na radaru zde:

Hrozí přehřátí a dehydratace

Varování před velmi silnými bouřkami ovšem není jedinou výstrahou, kterou Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal. Podle meteorologů „v přílivu teplého vzduchu od jihozápadu vystoupí ve středu (19. 6.) odpoledne teploty v jižních Čechách, na Moravě a ve Slezsku místy nad 31 °C“, což je podle nich dostatečný důvod k varování před vysokými teplotami. Naopak chladnější je sever a severozápad Čech, kde se by se měly teploty pohybovat mezi 21 a 25 °C.

Podle meteorologa ČHMÚ Martina Adamovského v oblastech Moravskoslezského, Olomouckého, Zlínského a Jihomoravského kraje a Vysočiny může až do osmi hodin večer panovat velké dusno. ČHMÚ v této souvislosti varoval před pak varuje před nebezpečím přehřátí a dehydratace.

Mohlo by vás také zajímat: Globální teplotní rekordy padají už 10 měsíců za sebou. Vědci vysvětlují proč a bijí na poplach

Silné bouřky se v úterý večer přehnaly přes Braniborsko a Sasko a způsobily zde rozsáhlé škody. Bouřky trvaly většinou méně než půl hodiny, ale zpustošily celé vesnice. Silnice v okrese Hildburghausen byla zcela pokryta kroupami o velikosti golfových míčků, poblíž saské Míšně dokonce očití svědci hovořili o tornádu.

Zdroj: ČHMÚ

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom