17. července 2022 06:00

Líhnutí malých žab připomíná horor. Podívejte se, jak se derou skrze záda

Ze zvířecí říše známe už několik bizarních způsobů, jak přivést na svět mláďata. Některé jsou ale o něco znepokojivější než jiné.

Pipa americká je hodně podivné stvoření. Je úplně placatá a nejvíc ze všeho proto připomíná žabky, které přejelo auto. Žije pouze ve vodě a není nijak ohrožená, obývá vlastně většinu vodních oblastí severu Jižní Ameriky. A je docela velká; většinou váží zhruba půl kila a samičky dorůstají okolo 17 centimetrů.

Oči mají tyto žáby na hlavě, prsty jsou nebývale dlouhé a nevlastní ani jazyk, ani zuby, přestože jsou všežravé a živí se proto třeba i červy, korýši a dokonce i malými rybkami. Do tlamiček je buď vsrknou, nebo si je tam nacpou předními končetinami. Nejzajímavější je ovšem způsob rozmnožování.

Netradiční těhotenství a hororový porod

Pipy své druhy nelákají kvákáním, ale zvláštním cvakáním. Sameček pak chytí samičce přední nohy, díky čemuž jí naběhne měkká tkáň na zádech. Během samotného páření pak žabí milenci provádějí zvláštní akrobatické pohyby, které mají jediný účel: sameček při nich oplodní vajíčko a pak jej natlačí samičce do naběhlé měkké tkáně na zádech.

Během několika dní vajíčka vrostou hluboko do kůže a vytvoří se zvláštní, pórovitý povrch velmi vzdáleně připomínající včelí plástve. Žabí miminka se vyvíjejí přímo v těchto kapsách na samiččiných zádech a když po 12 až 20 týdnech nastane jejich čas, vyderou se ven nikoli pulci, ale dokonce úplně „hotové“ maličké žáby. Poté, co se svých miminek konečně zbaví, samička pipy americké pomalu svlékne rozpáranou pórovitou kůži na zádech a cyklus může znovu začít.

Spouštěč specifické fobie

Spoustě lidí pohled na rodící pipu americkou sice nebude úplně příjemný, ale přežijí ho. U citlivějších jedinců nicméně mohou žabí pórovitá záda dokonce spustit ataku trypofobie, tedy chorobného strachu se shluků malých otvorů, výčnělků nebo výrůstků.

Zdroj: Encyclopedia Britannica

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom