10. října 2024 13:35

Největší sumec, co kdy byl uloven v Česku. Slavný rybář překonal svůj vlastní rekord

Nejslavnější český rybář Jakub Vágner si na své konto připsal další rekord. Na Vranově chytil neskutečně dlouhého sumce.

Skvělý kousek se Vágnerovi povedl v pondělí 7. října na Vranovské přehradě, kdy se v jeho osidlech ocitl obrovitý sumec. „Sumec měřil 264 cm a posouvá tak státní rekord. Jen pro upřesnění – je fajn chytit český rekord. Pro mě je ale největší radostí vědomí, že takto velké ryby žijí i u nás doma. Že za nimi nemusíme cestovat daleko do Španělska, Itálie či Francie,“ uvedl rybář na svém Facebooku.

Čtěte také: Nejjedovatější ryba na světě s hlavou jako krajta sužuje Chorvatsko. Jak ji ve vodě poznat?

Překonat sám sebe

Jakub Vágner tím pokořil svůj vlastní rekord z letošního června, kdy se mu podařilo chytit 251 cm velký exemplář. Vágner přitom zdůraznil, že takové úlovky nejsou ničím samozřejmým. „Na vodě v jakémkoli počasí, od zahájení, pár hodin spánku denně, a pohodlí postele jsem skoro nezažil. Jenže o tom to je. Tyto poklady českých vod si musí člověk vydřít a dát tomu celé své já.“

Sumec velký se objevuje hlavně ve velkých tocích s pomalým proudem. Raději se zdržuje při dně, kde vyhledává členitý povrch s úkryty. Obecně se vyskytuje v jižní a východní Evropě. Patří k dlouhověkým rybám a dožívá se běžně až 50 let. V příznivých podmínkách roste velice rychle, v chladných vodách se růst zpomaluje.

Zdroje: CNN Prima News, Instagram Jakuba Vágnera

Video, které by vám nemělo uniknout: V rybářském městečku pravidelně prší ryby. Místní obyvatelé mají podivné vysvětlení

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský