7. září 2024 07:05

Největší migrace na Zemi: Fascinující fotky ukazují gigantické přesuny živočichů

Některé živočišné druhy migrují v neuvěřitelně obrovských hejnech, stádech či skupinách. Někdy je to pohled krásný a jindy z něj běhá mráz po zádech...

Pokud se na Vánočním ostrově vyskytnete ve správném ročním období, budete svědky naprosto dechberoucí podívané. Na třicet milionů místních červených krabů se dá najednou do pohybu. Záplava jejich lesklých těl komplikuje i dopravu, protože kvůli nim úřady uzavírají silnice; pohled je to ale naprosto nepřekonatelný.

Motýli, plameňáci i hejna netopýrů

Přestože se ale v případě červených krabů z Vánočního ostrova jedná o jednu z největších migrací živočichů na planetě, není jediná. Nahoře v galerii si například můžete prohlédnout, jak vypadá jedna z největších světových populací plameňáků. Tu je možné spatřit v Keni. Miliony růžových ptáků se u místních jezer scházejí k namlouvacím rituálům a k páření, a zároveň aby si pochutnali na řasách, kterým se v mělkých jezerech a slunečním svitu nebývale daří.

Naopak třeba motýli monarchové v rezervaci v mexickém státě Michoacán v jistém ročním období pokrývají místní jedle tak hustě, že přes jejich složená křídla není strom vůbec vidět; dokud se desítky tisíc jedinců nevznesou, vypadají jako nevzhledné listy.

Ačkoli jde v tomto případě o skutečně nádherné motýly, stejně jde mnoha lidem z tohoto pohledu mráz po zádech... těm bychom pak nedoporučili navštívit Zambii za soumraku. V místních lesních porostech odpočívají desítky tisíc netopýrů, respektive kaloňů plavých. Když se rozletí a začnou obrovskou rychlostí vířit vzduchem, je to podívaná jen pro otrlé jedince.

Zdroj: ČTK / Profimedia.cz, National Geographic, Discover Wildlife.

Video, které jste mohli minout: Do Česka se po 15 letech vrátila nebezpečná nákaza. Uhynul na ni beran, dělají se opatření

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský