12. října 2024 15:08

Poznejte nejpodivnější zástupce říše hub. Krvácejí, svítí a páchnou jako zombie

Pokud si pod pojmem houba představujete jen klasické hříbky, holubinky a muchomůrky, máme pro vás překvapení. Houby totiž existují v mnoha tvarech, z nichž některé jsou – mírně řečeno – dost bizarní.

Říše hub je ve skutečnosti nesmírně rozmanitá a její zástupce najdeme všude na světě. Vypadat mohou skutečně různě, a to nepřeháníme. Tohle je pět nejbizarnějších hub světa, a pozor, některé můžete potkat i u nás. Prohlédnout si je můžete v galerii.

Trus duchů

„Trus duchů“ téhle podivuhodné houbě říkají Maorové, nám její zvláštní vzhled evokuje spíše hororové sci-fi filmy. Houba Ileodictyon cibarium roste v Austrálii, na Novém Zélandu a v Jižní Africe. Plodnice mají oválný tvar a tvoří podivnou, vzdušnou, klečovitou strukturu.

Mladé houby vypadají jako vajíčko a jsou jedlé. Jakmile ale dozrají, zvětší se (někdy až na 25 cm), popraskají a začne je pokrývat vrstva páchnoucího slizu. Houba tak k sobě láká mouchy, které pak pomáhají roznášet výtrusy obsažené v hnědé slizké páchnoucí hmotě.

Houba-yetti

Tuhle velice vzácnou jedlou houbu můžete najít i v Česku. Říká se o ní, že má dokonce léčivé účinky. Korálovec ježatý (Hericium erinaceus) vypadá jako trs bílých chlupů zavěšený na dřevě listnatých stromů. Tyto „chlupy“ vždy směřují rovně k zemi. Korálovce patří mezi nejedovaté houby, tento druh je ale údajně skutečně nesmírně chutný; pokud se sebere mladý a čerstvý a osmaží na másle, chutná jako humr. Raději ho ale nesbírejte, pokud vůbec budete mít to štěstí a najdete jej; v České republice je totiž navržen k zákonné ochraně.

Přečtěte si také: Nejjedovatější houby světa rostou i v Česku. Naučte se je rozeznat

Svítící houba

Na Boninských ostrovech ležících asi 1000 kilometrů jižně od Tokia téhle houbě přezdívají „Zelený Pepe“. Pohled na zářící houby láká turisty tak, že se noční exkurze za Mycena chlorophos staly ekonomicky významnou složkou místního cestovního ruchu. Její bioluminiscenční schopnosti jsou unikátní. Ve tmě trsy svítí nápadnou zelenou září, za kterou podle vědeckých modelů stojí organický substrát luciferin.

Mohlo by vás zajímat: Znepokojivé záběry odhalily „zombie houbu“ v akci. Ovládnutí velké tarantule byl jen začátek

Mycena chlorophos sice není jedinou ve tmě svítící houbou, která existuje, její plodnice ale září nejnápadněji. Roste v mnoha oblastech jihovýchodní Asie, v pralesech tamních tropických a subtropických lesů. Nejjasněji září, když se okolní teploty vyšplhají na 27 stupňů Celsia.

Houba z hororu

Lošákovec palčivý (Hydnellum peckii) vypadá jako kdyby vypadl z hororu. Jakmile je vlhko, vylučují mladé lošákovce z tvrdého bílého klobouku tmavě rudé kapky silně připomínající krev. V České republice se vzácně vyskytuje v blízkosti jehličnanů, patří ale mezi ohrožené druhy.

Předpokládáme, že od jejich konzumace vás spolehlivě odradí jednak hororový vzhled, a jednak všeříkající název této houby. Kdybyste lošákovce ale z nějakých podivných pohnutek stejně chtěli ochutnat, nedělejte to; jsou naprosto odporné.

Mohlo by vás také zajímat: Když chutná slimákům, musí být jedlá a další mýty o houbách. Některé mohou i zabíjet

Ďáblovy prsty

Tahle houba vypadá na první pohled spíš jako lilie nebo jiná exotická květina. Rozhodně ale nevoní. Naopak strašlivě páchne, velice podobně, jako známá hadovka smrdutá. Pokud budete mít štěstí, potkáte květnatec Archerův (Clathrus archeri) i u nás. Je to kuriózní, protože původně pochází z Austrálie. Do Evropy byl zavlečen ve formě spor. V angličtině mu říkají Ďáblovy prsty, a když se na ni podíváte pořádně, zjistíte, že jde o dost trefný název; rudé,  jakoby masité výčnělky vypadají kvůli černým skvrnám jako ohořelé.

Zdroj: iNaturalist, The Wildlife Trusts, Mykoweb

Video, které jste mohli minout: V rybářském městečku pravidelně prší ryby. Místní obyvatelé mají podivné vysvětlení.

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom