8. července 2024 15:10

Nebezpeční mravenci loví jako jeden muž. Podívejte se na neúprosný manévr s kořistí

Mravenčí džungle - Mravenci Daceton

Jihoamerické džungle jsou plné dravého hmyzu, všichni se ale třesou před jistým mravencem. Ten si troufne i na mnohem větší kořist.

Dravý mravenec rodu Daceton, jehož významný americký biolog Edward O. Wilson nazval „mravenčím a termitím ekvivalentem Midasova doteku,“ okupuje jihoamerické džungle a najdeme jej v Bolívii, Brazílii, Kolumbii, Peru či Venezuele. Vyznačuje se především svými obřími koloniemi, které mohou mít několik královen i vyšší počet hnízd. Jedna kolonie mravenců Daceton může mít až 952 000 členů.

Čtěte také: Bledý, vyzáblý a strašidelný. Australský podzemní mravenec nese jméno lorda Voldemorta

Týmová práce

Aby tak velkou kolonii uživili, vydávají se mravenci Daceton lovit na nová území. Přitom za sebou nechávají feromonovou pachovou stopu, podle níž si trasy pamatují. Přes den se nebojí kráčet všemi směry, v noci se ale drží takto vyznačených tras. Jejich feromony jim pomáhají i v případě, kdy narazí na kořist. Ohledně ní jsou poměrně nevybíraví, jak uvidíte v pořadu Mravenčí džungle na Prima ZOOM.

V pořadu narazí mravenec Daceton na o poznání většího živočicha, a třebaže je dost silný na to, aby ho sám skolil, mravenčí rodině už jej nedonese. Vydá tedy feromonový signál, který přiláká jeho soukmenovce z okolí. Mravenci společnými silami tvora uchopí a donesou do mraveniště. Je to skvělá ukázka mravenčí spolupráce.

Zdroje: iNaturalist/National Geographic

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský