12. dubna 2024 07:00

Nebezpečná muréna má čelisti jako Vetřelec. Podívejte se, jak se zakousne do žraločího mužství

50 odstínů žraloka – Útok murény

Ne všichni mořští predátoři proplouvají hlubinami, někteří se schovávají mezi korály. Pro murény je to ideální skrýš, z níž se mohou vrhnout na svou kořist.

Dravá ryba má malé ploutve kolem celého těla, díky čemuž vypadá spíše jako had. Disponuje čtyřmi nosními otvory a žábry za očima, její největší devízou je však vnitřní čelist schovaná hluboko v hrdle. Ta je užitečná zejména pro murénin způsob lovu, jak vysvětlil biolog Jaroslav Petr:

„Většina ryb svou kořist prostě vcucne, zvláště dravé ryby. Ale aby ryba mohla vcucnout vodu, musí se roztáhnout. Jenže když jste muréna nacpaná do úzké škvíry v útesu, tak moc místa na roztahování nemáte. Proto musíte kořist chytit čelistmi, nemůžete vycucávat, a v tu chvíli, abyste mohli kořist podat dál, jsou ty druhé čelisti naprosto ideální.“

Čtěte také: Gigantická tlama přes půlku hlavy jako z kamene. Unikátní úlovek žraloka obestírá tajemství

Brutální sevření

Z úkrytu mezi korály vysunuje muréna třetinu až polovinu těla, a to ve chvíli, kdy kolem její skrýše propluje nic netušící kořist – což bývají korýši, ryby či sépie. Nicméně jak uvidíte v pořadu 50 odstínů žraloka na Prima ZOOM, skusu murény někdy neujde ani žralok. V tomto případě čelisti murény zakousnou do žralokova pohlavního údu a dravou parybu stojí hodně úsilí, aby se z nepříjemného sevření vymanila.

Většina její kořisti ale takové štěstí nemá, vnitřní čelist murény jí umožní kořist v některých případech překousnout a snáze pozřít. Muréna dorůstá až 150 cm, ty největší druhy ale mohou mít až 4 metry. Korálové útesy, v nichž se schovávají, se nacházejí v oblastech subtropického pásu.

Zdroje: Encyclopedia Britannica/Nausicaa

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom