3. února 2024 07:05
Adam Vala

Přes 30 mrtvých tučňáků. Antarktidu trápí dobře známá a velmi nebezpečná nemoc

Pokud se virus rozšíří dál, může mít devastující dopad na celý křehký ekosystém.

Řadu regionů a zemí včetně České republiky opět postihla vlna onemocnění tzv. ptačí chřipkou, přesněji virem H151, který má smrtící dopad především na ptáky či drůbež, ale objevují se rovněž případy napadení savců, konkrétně skon medvěda ledního na Aljašce. Že jde o narůstající problém, upozorňují například americká centra CDC ve studii z konce ledna 2024. Nutnost pečlivěji sledovat ohniska virového šíření a rozptyl po celém světě pak umocňují případy z míst, kde virus nikdy předtím neudeřil, a o to závažnější situace může být.

První uhynulí tučňáci

Řeč je o prvních potvrzených případech úmrtí tučňáků královských a oslích na následky viru H151, což je potenciálně velké riziko pro celý ekosystém těchto nelétavých ptáků. Ačkoliv nejde o první výskyt ptačí chřipky na Antarktidě – už v říjnu 2023 se do izolovaných ptačích populací virus dostal a způsobil úhyn chaluh hnědých – jde o další obrovský vykřičník a riziko, které s sebou zákonitě přináší černé scénáře možného vyhynutí celých druhů.

Co se týče konkrétních případů, jde podle dat Vědeckého výboru pro antarktický výzkum (SCAR) o jednoho tučňáka královského, který byl nalezen a pozitivně testován na virus H151 v zátoce Fortuna na severovýchodním pobřeží Jižní Georgie. A také o dvě mláďata zmiňovaného tučňáka oslího, která byla nalezena na ostrově Sea Lion, který je součástí Falklandských ostrovů. Tam pak bylo bohužel podle informací tamější vlády objeveno dalších 35 dospělých jedinců tučňáků oslích i jejich mláďat, u nichž bylo prokázáno onemocnění nebo smrt na jeho následky.

Mohlo by vás zajímat: Ptačí chřipka ohrožuje 46 zemí včetně České republiky, může se přenést na člověka. Kde se u nás nejvíc šíří?

„Příchod viru H5N1 na Antarktidu koncem roku 2023 vyvolal poplach, protože představoval riziko pro volně žijící živočichy v tomto křehkém ekosystému. A i když je velmi smutné slyšet zprávy o umírajících tučňácích, není to bohužel vůbec překvapivé,“ komentoval pak zprávu pro deník The Guardian Ed Hutchinson, molekulární virolog z Centra pro výzkum virů při University of Glasgow. A i když nemoc podle SCAR ještě nedorazila na antarktickou pevninu, vzhledem ke shlukování tučňáků v období jejich rozmnožování může být dopad ještě drastičtější.

Zdroj: CDC, SCAR, Falkland Islands Government, The Guardian, Earth

Mohli jste propásnout: Obří výskyt ptačí chřipky u Chocně. K likvidaci poputuje 70 tisíc slepic a kohoutů

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom