19. července 2023 14:24

Počty medvědů se Slovákům vymkly z rukou. Útěk a zírání do očí jsou smrtícím koktejlem

Promluvil napadený medvědem

Medvěd hnědý je spolu s medvědem ledním vůbec největším suchozemským predátorem. Zatímco v Čechách byl poslední medvěd uloven na Šumavě v roce 1856, Slovensko se potýká se stále častějšími útoky medvědů. Nikdo přitom neví, kolik těchto predátorů v zemi vlastně žije.

Při útoku na člověka se medvěd hnědý chová podobně, jako by útočil na konkurenčního medvěda. Vlastnímu útoku předchází hlasité mručení, medvěd se pak zvedne na zadní a snaží se svou oběť „odzbrojit“ kousáním. Mává přitom tlapami a dokáže způsobit vážnější poranění než třeba tygr. Tlapy jsou totiž vyzbrojené 5–10 cm dlouhými drápy, kterých má na každé přední tlapě pět. Zaútočit ale může i na všech čtyřech, což jeho útoku dává velkou dynamiku.

Přečtěte si také: Kdy lze zastřelit vlka? V Česku začal platit nový Pohotovostní plán

V říjnu 2018 se o tom přesvědčil myslivec, který se se svými dvěma kolegy večer vracel na severním Slovensku z lovu. Na trojici se z hustého podrostu vyřítil dvousetkilový medvěd a do jednoho z nich prudce narazil. Myslivci vypadla puška z ruky a neměl jak se bránit, jeho kolegové se zase báli střílet na medvěda přímo, takže použili varovné výstřely. Napadený muž skončil s množstvím tržných ran v nemocnici v Trstené, kde ho dva chirurgové zašívali tři hodiny.

Nejlepší obranou je opatrný ústup

Ubránit se medvědovi hnědému je takřka nemožné, přesto se dá napadení vyhnout. Pokud je k tomu příležitost, při setkání s medvědem je lepší místo hlasitého křiku začít mluvit klidným tichým hlasem a pomalu ustupovat do strany. Neuškodí zvednout ruce a mávat jimi, budete vypadat větší. Medvědovi se nedívejte přímo do očí, považoval by to za výzvu k boji.

Otočit se k medvědovi zády a vzít nohy na ramena není nejlepší nápad – medvěd hnědý vyvine rychlost až 56 km/h, dovede velmi dobře a vytrvale plavat a přes svou hmotnost 100–500 kg je i překvapivě hbitým lezcem. Na stromy sice šplhají hlavně mláďata a mladí medvědi, podle zoologů v tom ale nic nebrání ani starším jedincům.

Medvěd neútočí na početnější skupiny. Ve Spojených státech, které mají s interakcí lidí a medvědů hnědých bohaté zkušenosti, se cílem útoku nikdy nestala skupina čítající sedm a více lidí.

Počítání medvědů

Kolik je na Slovensku medvědů přitom nikdo přesně neví. Z celosvětové populace více než 200 000 medvědů hnědých jich podle oficiálních zdrojů má být na Slovensku kolem 1200. Odhady se opírají o výsledky výzkumu provedeného v roce 2014 Technickou univerzitou ve Zvoleně, někteří členové tehdejšího týmu ale později přiznali, že číslo mohlo být silně podhodnocené. S podstatně vyššími počty kalkulují i lesníci, podle nichž mohou na Slovensku žít 4000, ale klidně také 8000 medvědů.

Regulace jejich počtu je přitom naprostou nutností. Slovenský ministr životního prostředí Milan Chrenko po opakovaných střetech medvědů s lidmi v červenci 2023 – jednalo se o napadení běžce a útok na myslivce, který skončil zastřelením stokilové medvědice – přislíbil posílení zásahových týmů. Ty vyhledávají a utrácejí problémové medvědy, kteří například ztratili plachost, zaútočili na člověka nebo opakovaně chodí do obydlených míst. Podle šéfa slovenského parlamentu Borise Kollára to ale nebude stačit a mělo by se přistoupit k odlovení stovek přemnožených medvědů.

Mohlo by vás také zajímat: Mordoval kamaráda, pak se obří tlama zakousla do mě. Muž popsal útok medvěda u Višňového

Zastřelit, anebo převézt jinam?

Odstřel medvědů na Slovensku se v minulosti povoloval v mezích přirozeného přírůstku, který činí osm až deset procent. V letech 1980 až 1991 tak bylo na Slovensku uloveno 521 medvědů, dalších přibližně 300 jich bylo zastřeleno v 90. letech minulého století. Dnes se počty ulovených kusů pohybují od 150 do 200 ročně.

Ne všichni ale s odstřelem souhlasí. Podle dlouholetého pracovníka Tatranského národního parku zoologa Juraje Cibereje je ovšem představa, že se medvědi jednoduše odchytí a převezou jinam, iluzorní. „Chodili jsme medvědy odchytávat a pak jsme je převáželi z jednoho místa na druhé. Byly jich desítky. Ale jak stále říkám, medvědi jsou jako poštovní holubi, pokaždé se vrátí. Nemá to smysl, protože medvěd má dokonalou schopnost orientace,“ řekl slovenskému deníku Pravda Ciberej, který dnes vyučuje na Univerzitě veterinárního lékařství a farmacie v Košicích.

Zdroj: Pravda, ČTK

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom