2. července 2023 06:00
Adam Vala

Medvěd se rozběhl na skupinu turistů. Video jeho odvážného zahnání obletělo celý svět

Skupina turistů, která se s průvodcem vydala na túru kolem jezera Clark’s Cook na Aljašce, prožila sekundy plné hrůzy.

Součástí pochodu totiž mělo být i pozorování tamějších medvědů hnědých v jejich přirozeném prostředí, což je nesmírně lákavá, ale současné také nebezpečná nabídka, která nemusela skončit dobře. Ve chvíli, kdy se zdá, že žádné nebezpečí turistům nehrozí, se totiž proti nim rozběhl jeden samec a už na první pohled se nezdálo, že by chtěl turisty vítat.

Mohlo by vás zajímat: Krvavý útok medvěda u Nedožer: Vyšetřovatelé odhalili příčinu, místní neopouštějí vesnici

Pokud jste zvědaví, jak takový bezprostřední a vpravdě nečekaný útok může vypadat, podívejte se na níže přiložené video, jehož hrdinou se v závěru stane průvodce Martin Boland. Díky mnoha letům zkušeností s podobnými túrami nejen napříč Aljaškou totiž zachoval chladnou hlavu a okamžitě poté, kdy si medvěda všiml, vystoupil sebevědomě proti němu a začal křičet. Naštěstí v tomto případě doporučovaný postup zafungoval, medvěd zpomalil a stočil se mimo skupinu překvapených turistů zpět do vody.

Na Instagramu, kde video získalo značnou pozornost, pak organizátoři procházek s medvědy ze Scenic Bear Viewing přidali doporučení, aby nikdo nikdy před útočícím medvědem neutíkal. Ačkoliv může toto rozhodnutí stát proti všem instinktům, podobné útoky prý mají zafungovat jako záminka k tomu, aby se budoucí oběť rozběhla, protože medvědi mají pro změnu vrozený instinkt svou kořist pronásledovat. V kombinaci s hlasitým křikem nebo údery klacků o sebe se většinou medvěd zalekne a uteče, organizátoři popisovaných túr ale dodávají, že ve volné přírodě je zkrátka bezpečnější držet se dál a nedat medvědům v první řadě šanci k útoku nebo jakýkoliv podnět.

Zdroj: Daily Mail, Scenic Bear Viewing

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom