11. října 2024 15:52

Aktuální mapa ukazuje, že houby už rostou úplně všude. Ohrozit je může jediná věc

Česko ovládla houbařská horečka. Lidé si berou v práci volno a okraje lesů jsou obložené auty i během pracovního týdne. Hub je nicméně stále dost.

Jestliže ještě před několika dny existovala v Česku místa, kde jste na houby narazili spíš ojediněle, slibuje víkend od pátku 11. října až do neděle 13. října rozšíření houbového podzimu na celou ČR. Aktuální mapa růstu hub, kterou připravují meteorologové z ČHMÚ ve spolupráci s mykology z České mykologické společnosti, kompletně „zežloutla“. To znamená, že v celé České republice platí středně vysoká pravděpodobnost růstu hub.

Přečtěte si také: Smaženice za 2 miliony korun: Za sběr chráněných hřibů hrozí velké pokuty

Mapa pracuje se součtem denních úhrnů srážek za sledované období, v tomto případě 30 dnů do minulosti. Dalším faktorem je pak průměrná denní teplota v posledních sedmi dnech. Před polovinou října se tak letos potkávají dva hlavní faktory pro růst hub, tedy dostatek srážek a příznivá teplota, s kalendářním obdobím nahrávajícím růstu oblíbených mykorhizních hub, hlavně hřibů a klouzků.

Jak dlouho vydrží počasí?

Křehkou rovnováhu může ale narušit příchod chladnějšího počasí. Už v sobotu se od nás podle meteorologů odsune tlaková výše směrem na východ a místo ní k nám začne proudit studený vzduch od severozápadu. Už v noci na sobotu klesnou nejnižší teploty na 4 až 0 °C a ČHMÚ varuje před četnými přízemními mrazíky, které se zopakují i v noci na pondělí. Přes den ale bude panovat příjemné podzimní počasí s teplotami 10 až 16 °C.

🌦Nejbližší dny přinesou hodně proměnlivé počasí. Dneska a znovu v neděli čekáme hodně oblačnosti a objeví se i dešťové...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Thursday, October 10, 2024

Právě teplota je pro houby klíčová – pokud totiž projdou mrazem, stávají se nepoživatelnými. Podle odborníků se na jejich mrazem poničených strukturách množí mykotoxiny a nepomůže ani to, když je převaříte. Blíží se navíc doba, kdy nebude možné spolehlivě určit, kolikrát houby zmrzly a zase rozmrzly.

Mohlo by vás také zajímat: Bedly z parku či zahrady? Pozor, oblíbené houby vás mohou poslat do nemocnice

Při sběru hub je proto vhodné vyhnout se mrazovým kotlinám a vysokým horským polohám, kde teplota klesá pod bod mrazu nejdříve. V desetidenním výhledu se ale mají noční teploty opět zvýšit, takže kdo se do lesa dostane i po víkendu, může se těšit na bohatý úlovek.

Zdroj: ČTK, ČHMÚ

Video, které jste mohli minout: Zažíváme vrchol houbařské sezony. Experti prozradili, jak správně naložit s úlovky z lesa

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom