8. června 2023 12:09

Největší jedovatý had Afriky zabije člověka už dvěma kapkami jedu. Podívejte se, jak loví

Nejnebezpečnější hadi světa S1 (2) - Mamba černá

Tělo nejdelšího jedovatého hada Afriky dosahuje úctyhodné délky 4,5 metru. Už na první pohled nevypadá vlídně a setkání s ním může mít smrtelné následky.

Na mambu můžeme narazit jižně od Sahary, nejčastěji po celé jižní a střední Africe. Preferuje spíše pobyt na zemi, ale nemá problém lézt po stromech. Záleží na adekvátní situaci, kterou se nemyslí jen lov kořisti, již tvoří drobní savci, plazi a ptáci, ale také možnost vyhřívat se na slunci, což je pro mambu černou častá a oblíbená kratochvíle. Mamba je totiž denní tvor, přičemž teplo povzbuzuje její metabolismus.

Velmi krátká euforie

Součástí trávicího systému je také jedový aparát. Za každým okem má mamba jedovou žlázu, z níž vedou kanálky do jedových zubů. Jed mamby je velice silný, k zabití člověka postačí 10–15 mg, čili zhruba dvě kapky jedu. Jedním kousnutím jej ale vpraví do těla daleko víc. Když dlouho nic neuštkne, jed se ve žláze hromadí, takže jím had doslova překypuje, o to účinnější ale je, jakmile jej mamba konečně použije. Jed obsahuje analgetikum o síle morfia, a jak začne působit, mohou se dostavit pocity euforie. Vzápětí je ale následují dýchací potíže, vedoucí k respirační paralýze, a smrt. Mozek zůstane nepoškozen, takže uštknutý vše vnímá. Hadovi se zásoba jedu doplní rychle.

Čtěte také: David si z lesa přinesl plný košík i s nechtěným úlovkem. Doma z něj vylezla zmije

Mamba černá je ale naštěstí poměrně plachý had a člověku se vyhýbá. Přesto jej ale touha po kořisti může dovést k lidskému obydlí, což uvidíte v seriálu Nejnebezpečnější hadi světa na Prima Zoom. Jak ale vstoupí do situace člověk, snaží se mamba spíš ukrýt nebo utéct. K tomu má dobré dispozice, na krátkou vzdálenost totiž dokáže vynaložit rychlost až 16 km/h.

Zdroj: National Geographic

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom