6. března 2024 07:05

Lvice loví chytře a nemilosrdně. Podívejte se, jak skolí žirafu nebo slona

Zabijáci v divočině S1 (6) – Nelítostné lvice

Lev platí za symbol ultimátního predátora, zvířete, kterému patří celá savana. Třebaže ne vždy vyhraje boj proti jiným zvířecím konkurentům, například hyenám, stojí aktivity lva za pozornost i proto, že usmrcuje kořist v kterékoliv denní i noční době.

Naprostá většina lvů žije v Africe, najdeme je ale také v Asii. Jejich kořist je vcelku různorodá, od menších savců až po ty největší býložravce. Před lvy není v bezpečí žirafa, buvol a v některých případech ani slon, když přijde velký hlad. Lví smečka přitom spoléhá na vysoce organizovaný způsob lovu.

Čtěte také: Chvíle děsu v přímořském letovisku: V ulicích pobíhal uprchlý lev, ukazuje video

Denní a noční směny

Přes den vidíme lovit spíše lvice. Jsou menší a lehčí, takže i mrštnější a rychlejší. Skupina lvic kořist obklíčí a připlíží se na 30 metrů. Stejně jako jiné kočkovité šelmy ani lvice nejsou příliš vytrvalé, takže spoléhají na náhlý výpad sprintem s vytaženými drápy. Promyšlený a brutální lov můžete vidět v pořadu Zabijáci v divočině na Prima ZOOM. Pokud je kořist příliš velká, pomůže skupině lví samec.

Ten jinak především hlídá území a střeží kořist, neznamená to ale, že by lovit neuměl. Má pouze jiné zvyklosti než lvice. Na rozdíl od nich totiž spoléhá na svou sílu, zároveň loví zcela sám a v nočních hodinách. Jeho zrak mu umožňuje vidět ve tmě a připlížit se až na dva metry k oběti. Třebaže jsou lvi více než zdatnými lovci, nemají v současnosti nijak snadný život. Podle výzkumu bioložky Shivani Bhally počty lvů v Africe rapidně klesají, a to zejména kvůli konfliktům s lidmi.

Cesta za stádem

„Počty lidí se zvyšují a objevuje se více dobytka, což na lvy vyvíjí tlak. Dobytek jako velbloudi, osli či krávy jsou snadnější kořistí než antilopa nebo gazela,“ vysvětluje Bhalla. „Tím vzniká hněv lidí, kteří jsou na dobytku závislí, a ti jdou často lovit lvy ze msty.“

Stáda obecně jsou příčinou, proč lvi vyznávají dva typy společenského uspořádání. Prvním typem jsou smečky, které si brání jedno konkrétní území. Existují ale také samotáři nebo páry, kteří jako své území vnímají konkrétní stádo býložravců. Putují za ním a loví z něj jednotlivé kusy podle potřeby, čímž se občas dostávají do konfliktu s domácími lvy.

Zdroje: National Geographic/Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom