14. prosince 2022 15:45

Levhartí matka se snaží ochránit své mládě. Podívejte se na napínavý souboj s nepřítelem

Malika: Levhartí lovkyně - Boj o mládě

Afrika je jedno z nejdrsnějších míst pro výchovu mláďat. Každý rodič zde udělá vše, aby ochránil své mladé před nemilosrdnými nepřáteli, a to i za cenu vlastní porážky. Útok rivala má však častokrát katastrofální následky.

Rozlehlé travnaté pláně Afriky skrývají mnohá zákoutí, kde se o holý život bojí bez rozdílu slabí jedinci i ti nejvrcholovější lovci. Výjimkou nejsou ani levharti, kteří se bezpochyby řadí v divoké přírodě mezi špičku v potravinové řetězci. Statné kočkovité šelmy s velkou hlavou, dlouhým ocasem i tělem se mohou pyšnit charakteristickými černými skvrnami na žlutě zbarvené srsti a neuvěřitelně rychlýma nohama.

Drsná příroda v praxi

Navzdory své střední velikosti má dospělý levhart neobvyklou sílu a dokáže běžet rychlostí až 58 kilometrů za hodinu. Ani antilopa, zvíře stejné velikosti, pro něj není žádnou výzvou. Ze zálohy se k vyhlídnuté oběti dokáže nepozorovaně přiblížit, zaútočit a mršinu si v tlamě vyvléct vysoko na strom, kde ji v bezpečí sežere, aniž by riskoval, že ho o kořist připraví jiní lovci. Ulovené zvíře musí ale i přesto stále chránit před svými stejně zdatnými hladovými druhy, kteří se nezastaví před ničím.

Na pozoru se tak musí mít zejména levhartí matky snažící se ochránit své mladé i navzdory drsným a krutým podmínkám divočiny. Jak můžete vidět v dokumentu Malika: Levhartí lovkyně na Prima ZOOM, útok nepřítele může mít i přes veškerou snahu ubránit svého potomka katastrofální následky, s nimiž se musí zdrcená samice vyrovnat. Na dlouhé truchlení ale v nemilosrdných podmínkách není čas; zoufalství musí jít stranou a levhartí samice musí znovu najít odvahu a sílu čelit svým nepřátelům.

Zdroj: The Next Crossing

Tamara Fränzlová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom