10. listopadu 2022 06:00

Mrňavý hlodavec je zuřivý postrach. Vyje na Měsíc, zabíjí štíry a vytváří supersérum

Křečka máme obvykle spojeného s roztomilým tvorem, který spokojeně žere zrní a jeho největší fyzickou aktivitou je pobíhání v kole. Křeček prériový je však hodně zdatný bojovník a nezalekne se ani obávaného štíra.

V rozlehlé severoamerické Sonorské poušti se vyskytuje hlodavec, který je sice malý, rychle si ale dokáže zjednat respekt. Křeček prériový se živí výhradně masem a co se týče kořisti, není příliš vybíravý – cvrčci, sarančata, malí hlodavci, velcí pavouci, stonožky, hadi, ale i štíři se mohou snadno stát potravou tohoto na první pohled roztomilého zvířete.

Křeček prériový má zuřivost v krvi

Hlavní obranou štíra je jeho jed, který bodá do protivníka svým ostnem. Křeček prériový je ale proti štířímu jedu pozoruhodně imunní. Křečkův organismus navíc přemění štírův toxin na analgetikum, takže zvířeti jed nejenže neublíží, ale díky němu poté necítí bolest. Je to jako by si vytvořil vlastní sérum ze superhrdinských filmů. Jak můžete vidět v pořadu V říši chřestýšů na Prima Zoom, není divu, že si křeček prériový s nebezpečným štírem hravě poradí.

Bojovnost mají křečci prérioví v krvi, rodinná výchova je ale přesto důležitá. I jedinec vychovaný v zajetí se rychle naučí přemoci mnohem větší soupeře. Zároveň vědci vypozorovali rozdíl mezi křečkem, kterého vychovává jen matka, a jedincem z „úplné“ rodiny. Křečci, na jejichž výchově se podílí otec, útočí s mnohem větší zuřivostí.

S podobnou vervou si tito hlodavci shánějí obydlí – místo pracného budování vyhánějí jiné hlodavce z jejich příbytků, které následně zabaví. Svou přítomností se nijak netají. Po nocích mívají ve zvyku se postavit na zadní, zaklonit hlavu a vydat táhlý pištivý zvuk. Vytí na Měsíc očividně není záležitost jen velkých šelem.

Zdroj: Vesmír.cz

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom