4. července 2024 07:00

Obří krajta je brutální lovec. Podívejte se, jak naloží s antilopou

Extrémní hadi S1 (2) - Krajta písmenková

Největší predátoři Afriky nutně nemusí chodit po čtyřech nohách. Sudokopytníky může lehce ohrozit i gigantický plaz poklidně číhající ve vodě.

Krajta písmenková je největším hadem Afriky. Dorůstá délky až 6 metrů a váhy až 100 kg a při své velikosti spořádá pořádně velké porce potravy. Tu vyhledává ve všech biotopech, které Afrika nabízí – dokud má k dispozici zdroj vody, nevadí jí les ani poušť. V bezpečí před ní není antilopa ani divoké prase, a když si to situace žádá, dokáže zabít i krokodýla.

Čtěte také: Vědci hlásí unikátní objev: Našli osmimetrového hada s hlavou velkou jako člověk

Smrt čeká všude

Její nemilosrdný lov můžete vidět v pořadu Extrémní hadi na Prima ZOOM. Krajta písmenková si počká, až se k ní připlíží antilopa, a pak se do ní bleskurychle zakousne. Následně své tělo omotá kolem místa zákusu a začne škrtit. Tím způsobí srdeční zástavu. Jakmile kořist zemře, nasouká si ji krajta do tlamy. Trávit může celé týdny, což ji činí méně pohyblivou a tím pádem víc zranitelnou. Proto raději tráví v úkrytu. Poté, co vyloučí výkaly, se vydává zase na lov.

Krajta písmenková je predátor bez skrupulí, a i když se některým chovatelům může zdát jako dobrý nápad pořídit si ji do domácího terária, zpravidla se to nedoporučuje. „Osobně nechápu, proč chtějí lidé chovat tato zvířata jako domácí mazlíčky – moc dobří mazlíčci to nejsou, podívejte, jak to dopadá,“ komentoval herpetolog Kenneth Krysko tragický případ z roku 2013, kdy krajta písmenková v kanadském Novém Brunšviku zabila dva chlapce.

Lovecké území krajty písmenkové činí zhruba 5 km a mladší jedinci se obvykle ženou za potravou. Ti starší vědí, že stačí v klidu počkat ve své noře. K lovu krajtě pomáhají tepločivné jamky umístěné na její hlavě. Díky nim zaznamená kořist i za největší tmy, což krajtě písmenkové umožňuje být aktivní ve kteroukoli denní dobu.

Zdroje: Animal Diversity/National Geographic

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom