13. května 2024 13:15

Česko ovládla klíšťata: Kde vám hrozí přisátí, kde budete v bezpečí a jak se parazita nejlépe zbavit

Zabijáci v divočině S1 (8) – Klíšťata zblízka

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal varování před mimořádně vysokou aktivitou klíšťat.

Nejvyšší stupeň číslo 5 platí prakticky pro celé území Česka s výjimkou nejvýše položených horských oblastí Krkonoš, Šumavy, Jeseníků a Beskyd. Aktivita nepříjemných parazitů se ale bude dál zvyšovat, takže ve středu 15. května už se klíšťatům nevyhnete prakticky nikde.

Přečtěte si také: Jak přesně útočí klíště? Podívejte se, jak proniká pod kůži, na svou kořist může čekat i rok

Ve druhé polovině května aktivita klíšťat v přírodě dosahuje vrcholu a stejně je tomu i letos. Ještě během víkendu platil nejvyšší stupeň aktivity klíšťat jen pro Polabskou nížinu a jihovýchodní Moravu, se zlepšujícími se podmínkami – hlavně větší vlhkostí a vyšší teplotou – se ale varování rozšířilo na celé území ČR.

Aktivita klíšťat se odvíjí od podílu klíšťat, která jsou připravena napadnout hostitele. Při nejvyšším 5. stupni odborníci striktně doporučují používat repelent, pohybovat se pouze po zpevněných cestách a nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů. Lidé by si měli každé ráno a večer prohlédnout celé tělo a případná klíšťata odstranit. Výrazně se tím sníží riziko nákazy nejčastěji přenášených chorob.

Netočit, ale viklat

„Neodkladné odstranění přichyceného klíštěte je bezvýhradně nutné, protože s postupující dobou sání se zvyšuje u klíštěte sekrece slin, přičemž dochází k replikaci viru obsaženého ve slinných žlázách a zvyšuje se dávka injikovaného patogenu,“ varuje na stránkách Státního zdravotního ústavu (SZÚ) parazitolog Milan Daniel. Zároveň doporučuje klíšťaty netočit, ale pomocí navlhčené textilie (nejlépe žínky nebo třecího ručníku) klíštětem lehce pohybovat (viklat) ze strany na stranu. To se po 2-3 minutách uvolní. V případě potřeby lze klíště opatrně podebrat a vyjmout měkkou pinzetou.

Podle Daniela bychom se k vyjmutému klíštěti měli chovat jako k potenciálně infekčnímu materiálu a je nutné zabránit potřísnění rukou nebo předmětů. Po vyjmutí je nejlepší parazita zabaleného v kousku papíru bezpečně spálit. Podrobný návod, jak se před klíšťaty chránit a jak postupovat, pokud na těle klíště najdeme, najdete na stránkách SZÚ.

Nebezpečí vážných nemocí se zvyšuje

Klíšťata kromě jiných přenášejí klíšťovou encefalitidu a boreliózu, u obou těchto onemocnění přitom SZÚ registruje významný nárůst. Jen od ledna do dubna 2024 zaznamenali hygienici 26 případů klíšťové encefalitidy, tedy téměř dvakrát více než v roce 2023. Nárůst vykazuje i lymská borelióza. Letos registrovali hygienici 509 případů, loni to bylo za stejné období o necelých sto méně.

Mohlo by vás také zajímat: Když klíšťata útočí: Případů encefalitidy je dvakrát více než loni. Jak se účinně chránit?

Lymskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu přenáší dospělá samička i malé larvy a nymfy dorůstající sotva pár milimetrů. Je poměrně snadné je přehlédnout, a navíc po nasátí samy odpadnou. Klíšťatům vyhovují travnaté vlhké porosty, ideálně zcela nebo částečně zastíněné. Jde o okraje lesních cest, břehy potoků nebo vlhčí okraje lesů. Mohou se ale vyskytovat i v suchém listí, kde trávila zimu.

Zdroj: ČHMÚ, Státní zdravotní ústav

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom