Jeleni se v Anglii vymkli kontrole. Predátoři zmizeli, zvěřina končí zvláštním způsobem
Dva miliony kusů vysoké představují nejvyšší počet této zvěře v Anglii za posledních 1000 let. Přirození nepřátelé zmizeli a lovci srnce a jeleny nestíhají vybíjet. Zvěřiny je tolik, že končí v potravinových bankách.
V soumračném pološeru Martin Edwards sleduje z posedu stíny prastarého lesa kolem sebe a čeká. Sedí bez pohnutí a pozoruje okolí pomocí termokamery. Ani zajíci jako by nevnímali jeho přítomnost, dokud nezamíří. Prásknutí pušky roztříští ticho. K zemi padá srnec; jeden z mnoha kusů vysoké zvěře, která se volně prohání v této části lesa v jihoanglickém Hampshire.
Přečtěte si také: Střílení do zvířat je v Česku zajímavý byznys
Edwards je zastáncem humánní kontroly vysoké zvěře, která zahrnuje i její vybíjení, aby populace jelení a srnčí zvěře zůstaly v udržitelném počtu. To je důležité proto, aby v zemi, kde už nemá přirozené predátory, vysoká nezaplavovala lesy a zemědělskou půdu. Pro ty, kdo zastávají stejný postoj jako Edwards, je odstřel jelenů a srnců mnohem víc než jen sport. Je to nutnost, protože populace vysoké zvěře v Anglii se vymkla kontrole.
Příliš mnoho vysoké
Podle vládního úřadu, který se stará o veřejné lesy, je nyní v Anglii více kusů vysoké zvěře než kdykoli za posledních 1000 let. To má podle úředníků ničivý dopad na životní prostředí. Nadměrný počet vysoké zvěře poškozuje okusem rozsáhlé lesní plochy včetně mladých stromků a ničí také stanoviště některých ptáků, jako jsou například červenky. Někteří majitelé pozemků přišli kvůli jelenům a srncům o obrovské množství úrody a jejich přemnožení zároveň znamená, že tito savci častěji trpí hladem a nemocemi.
„Každý rok vyvedou další a další mláďata. Dostali jsme se do bodu, kdy je jejich dopad pro zemědělce a lesníky rozhodně citelný,“ řekl Edwards agentuře AP a ukázal na několik mladých lískových keřů s napůl sežranými pupeny. „Pokud je vysoké zvěře příliš mnoho, vidíte, že ta zvířata doslova sežrala veškerý porost do určité výšky.“
Maso pro potravinové banky
Lesničtí odborníci a podnikatelé tvrdí, že vybíjení vysoké zvěře – a dodávání masa spotřebitelům – je dvojnásobnou výhrou. Pomáhá totiž obnovit rovnováhu ekosystému a poskytuje trvale udržitelnou bílkovinu s nízkým obsahem tuku.
Ačkoli je zvěřina – červené maso podobné libovému hovězímu, ale se zemitější chutí – ve Spojeném království často vnímána jako luxusní potravina, jedna charitativní organizace ji považuje za ideální bílkovinu pro ty, kteří si nemohou dovolit kupovat jiné maso. „Proč toto fantastické maso nevyužít k nasycení lidí v nouzi?“ ptá se výkonná ředitelka nadace Country Food Trust SJ Huntová. Její nadace proto posílá jídla ze zvěřiny do potravinových bank.
Začalo to covidem
Odhaduje se, že v anglických lesích se nyní pohybují dva miliony kusů vysoké. Vláda uvádí, že původní druhy volně žijící jelení a srnčí zvěře hrají důležitou roli ve zdravých lesních ekosystémech, ale uznává, že jejich populaci je třeba usměrňovat. Poskytuje proto jisté finanční prostředky na možná řešení, jako je výstavba ohradníků.
Mohlo by vás také zajímat: Odstřelené prase za milion. Nasazení elitních snajprů je plýtvání, zuří myslivci na Jablonecku
Odborníci jako Edwards, mluvčí Britské asociace pro střelbu a ochranu přírody, se však domnívají, že jedinou účinnou možností je regulace vybíjením. Zejména když se populace vysoké prudce zvýšila za pandemie covidu-19. Pandemie byla pro jelení a srnčí zvěř přínosem, protože lovci, stejně jako všichni ostatní, zůstali doma a restaurační trh – hlavní odbytiště zvěřiny v Británii – přes noc zmizel. „Zvěřina se neprodávala a její cena byla úplně na dně,“ řekl přední velkoobchodník se zvěřinou Ben Rigby. „Vysoká měla šanci se masivně rozmnožit.“
Zdroj: ČTK, AP
Video, které jste mohli minout: Přemnožení divočáci terorizují Ústí, žerou slepice i králíky. Bojíme se na zahradu, tvrdí lidé