4. září 2023 06:00

Žraloci neútočí jen ostrými zuby. Podívejte se na ohrožený druh vybavený jedem

Ostroun obecný patří k nejzvláštnějším žralokům. Loví ve velkých skupinách a pro případné predátory má schované pichlavé překvapení.

Ostroun obecný je relativně malý žralok, který dorůstá délky 60–65 cm. Samice bývají ještě o 20 cm větší. Snad i proto loví raději ve skupinách čítajících až tisíce jedinců. Ostrouni jsou agresivními lovci, kteří útočí především na ryby, kraby, krevety, sépie či chobotnice. Kromě řady 22 zubů patří k ostrounovu arzenálu také velký trn na předním okraji dvou hřbetních ploutví. Ten je vybavený slabým jedem a ostroun se jej v případě ohrožení snaží použít proti predátorům.

Ohrožený druh

Nutno dodat, že u ostrounů je obrana nutností, jsou totiž loveni pro chutné maso a jejich počty povážlivě klesají. Mezinárodní svaz ochrany přírody je dokonce vede jako kriticky ohrožený druh. Jejich maso se prodává v Anglii, Francii, Itálii či Německu, slouží však také jako přísada do polévek v Číně. Zároveň je využíváno coby přísada do hnojiv či olejů nebo do psího žrádla.

Čtěte také: Útok zmateného žraloka. Pokousaný muž popsal krvavý střet s predátorem u španělské pláže

Ostroun nosí mladé ze všech organismů nejdéle. Samice v sobě nosí až 12 vajec po dobu 18–24 měsíců a následně porodí mláďata vejcoživorodě. Mláďata pohlavně dospívají v 10 letech, přičemž celkové délka života ostrouna obecného činí obecně 25 let.

Zdroje: CMS / Europa

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom