14. října 2024 14:53

Voda plná hadů a rejnoků, aligátor v kuchyni. Na Floridě mají po hurikánu o starost víc

Obyvatelé Floridy se při návratu do svých domovů zaplavených po řádění hurikánu Milton potýkají s mnoha nebezpečími. Kromě trosek a odpadků je záplavová voda plná bakterií, navíc se v ní prohánějí aligátoři, rejnoci a různé druhy hadů včetně obřích krajt.

Zatímco troskám se lidé vyhnou a tyčinkovité bakterie vibrio, jež jsou mimo jiné odpovědné i za choleru, vzhledem k jejich „velikosti“ ani nezaregistrují, s agilními tvory je to už horší. Takhle se po projíždějícím autě ohnal aligátor ve Fort Myers na západním pobřeží Floridy a zakousl se do pneumatiky:

Přečtěte si také: Podívejte se na zápas člověka s rekordně velkou krajtou. Gigantičtí hadi sužují Ameriku

Aligátoři severoameričtí (Alligator mississippiensis) jsou zejména na jihu Floridy jako doma, za normálních okolností se ale zdržují ve zdejších močálech a řekách. Hurikán Milton, jemuž padlo za oběť nejméně 17 lidí, nicméně jejich teritorium významně rozšířil. Aligátorům teď v pohybu nebrání ploty, záplavová voda přitom opadává jen pomalu. Situace, kdy někdo ve svém domě objevil statného aligátora, nejsou výjimečné:

Přemnožené krajty

Úřady vyzvaly obyvatele Floridy, aby se záplavové vodě vyhýbali, a především byli opatrní při střetu s aligátory, rejnoky a hady. Aligátoři sice sami na člověka neútočí, v sebeobraně ale mohou být nebezpeční. Podobně je to i s místními hady, jimž dominují obří krajty tmavé (Python bivittatus).

Jde o invazivní druh dovezený ve 20. století k chovatelským účelům z Barmy. Už v 80. letech se někteří chovatelé na Floridě přebytečných nebo nechtěných hadích mazlíčků zbavovali vypouštěním do volné přírody. Další várku invazních škrtičů pak do volné přírody dodal v roce 1992 hurikán Andrew, když jeho přičiněním uniklo neznámé množství krajt z místních obchodů se zvířaty a z chovných zařízení.

Mohlo by vás také zajímat: OBRAZEM: Floridu válcuje hurikán Milton. Americkým státem prosvištělo 19 tornád

Krajty jsou škrtiči, dokáží ale velmi bolestivě kousnout. V průměru dorůstají necelých čtyř metrů, nejdelší chycený exemplář ale měřil 5,79 metru. V souboji predátorů je krajta častým vítězem – poradí si s pumou i aligátorem. Odhaduje se, že na Floridě žije kolem milionu krajt tmavých, úřady se proto snaží jejich počet regulovat a za zabité jedince vyplácejí odměny.

Zdroj: The Independent, The Nightly

Video, které jste mohli minout: Silný vítr a předměty létající vzduchem. Reportér CNN popsal situaci v srdci hurikánu Milton

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom