4. dubna 2024 17:00

Dva jedovatí hadi se porvali o jídlo, kamera takový souboj zachytila poprvé

Kleptoparazitismus, tedy parazitování formou krádeže kořisti, je u mnoha živočichů celkem běžným chováním. U divokých hadů se ho vědcům ale přesto nikdy předtím zdokumentovat nepodařilo.

Vědci v kolumbijském deštném pralese natočili unikátní záběry dvou jedovatých hadů zápasících spolu o tučnou kořist. Oba barevní plazi patří k různorodé čeledi korálovcovitých, která se mimo jiné vyznačuje tím, že všichni její příslušníci jsou jedovatí.

Nelítostný souboj hadi svedli o červoře, zvláštního obojživelníka připomínajícího obrovského červa. Fascinovaným odborníkům se před očima odehrál velice unikátní souboj, protože ačkoli je kleptoparazitismus často k vidění mezi hady v zajetí, u těch divokých jde zatím o první zdokumentovaný případ. Vzhledem k tomu, že se pohybují na velkém území, nebezpečné bitky jako je tato nemají zapotřebí riskovat... alespoň většinou.

Skoro 20minutová přetahovaná

Hadí potyčka trvala neuvěřitelných 17 minut. „Postupně se zakusovali do kořisti v jiných místech, posouvali se po jejím dlouhém těle dopředu i dozadu a táhli každý na opačnou stranu,“ popsali vědci průběh zápasu, který nakonec měl i svého vítěze – jeden z rivalů totiž souboj vzdal.

Zdroj: Herpetozoa, Reptile Magazine, Newsweek

Mohli jste minout: Takhle vypadá kousnutí od krajty. A není to příjemný zážitek.

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom