21. listopadu 2023 06:00

Gigantičtí šneci jsou postrachem Evropy i USA. Člověka mohou smrtelně nakazit

Obří šnek je jako mazlíček celkem nenáročný a samozřejmě kvůli své velikosti a žravosti i fascinující. Jak ale prokázali švýcarští vědci, takový mazlíček může pro člověka představovat i smrtelné riziko.

Oblovka je gigantický, zhruba 300gramový šnek, který pochází z Afriky. V USA to tenhle druh v posledních letech hned několikrát dotáhl do hlavních zpráv. Na Floridě se totiž oblovky přemnožily a vzhledem ke své pověstné žravosti tam páchají nesmírné škody a lidé mnohdy musí do přísné karantény. A to nejen na zemědělských plodinách a v zahradách, ale i na domech, kde ojídají omítky, štuky i barvy. O tom, jak s nimi místní úřady bojují, jsme koneckonců také psali.

Jenže jejich masivní požírání všeho možné není jediný problém. Švýcarští vědci prokázali, že oblovka, kterou mimochodem spousta lidí chová jako domácího mazlíčka, může nepřímo způsobit nebezpečné onemocnění, které má někdy za následek i smrt.

Nenáročná ale nebezpečná

Oblovka žravá (Lissachatina fulica) je jako domácí zvíře dost nenáročná. Taková oblovka velká například potřebuje daleko citlivější přístup ohledně teploty, UVB záření a vlhkosti prostředí, ve kterém se pohybuje. V zajetí se může oblovka žravá dožít i 10 let, a přitom potřebuje prakticky jen prostorné terárium a dostatek správného jídla. Především nároky na vápník, kterým šneci vyživují ulitu, jsou dost vysoké.

Popularita oblovek v rolích domácích mazlíčků v posledních letech značně stoupla kvůli různým influencerům a sociálním sítím. Videa, na kterých si lidé nechají obřího šneka lézt po různých částech těla (a hlavně po obličeji), však některé odborníky vyloženě děsí.

Vědci totiž už dlouho vědí, že jsou oblovky nositeli několika druhů hlístic, které mohou lidem způsobit meningitidu, tedy nebezpečný zánět mozkových blan. Švýcarští vědci nyní zjistili, že z 36 patogenů, které oblovky mohou přenášet, celé dvě třetiny dokážou člověka nakazit.

Přečtěte si také: Domácí breberky přenáší nemoci a ničí věci. Podívejte se, kteří paraziti mohou žít u vás

V závěru výzkumu publikovaném v odborném magazínu Parasites & Vectors upozorňují, že přenos patogenů hrozí zejména při kontaktu se slizem, což si lidé neuvědomují. Příležitosti, kdy si obří šneky nechávají lézt po tělech, nebo dokonce po obličejích, přitom mohou snadno vést k nákaze. Odborníci proto doufají, že se jim povede na tato zdravotní rizika majitele oblovek upozornit.

Zdroj: Parasites & Vectors, Bionity.com, The European Times

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom