26. srpna 2024 12:40

Španělské pobřeží ovládly žahavé medúzy, tisíce lidí už vyhledaly lékařskou pomoc

Turistická střediska na turisty oblíbeném pobřeží Costa Brava na severovýchodě Španělska se potýkají s přílivem medúz. Ty pronikají čím dál tím víc na sever kvůli stoupající teplotě moře, jež usnadňuje jejich reprodukci.

Podle britského listu The Guardian od letošního května do srpna vyhledalo lékařskou pomoc po požahání medúzou na katalánském pobřeží téměř 7500 lidí, což je o 41 procent více než za stejné období loňského roku. Požahání medúzou je bolestivé a může mít nepříjemné následky pro osoby se sníženou imunitou.

Přečtěte si také: Smrtící ryba byla ulovena v chorvatských vodách. Její jed zabijí člověka hrozivým způsobem

Ve Španělsku funguje mobilní aplikace MedusApp, kam mohou lidé hlásit výskyt medúz. Během letošního léta zaznamenala denně stovky takových zpráv. Aplikace také zveřejňuje mapu, která je aktualizována v reálném čase, aby pomohla lidem vyhnout se plážím, u nichž se vyskytuje značný počet medúz.

Pozor na měchýřovku

Většina medúz u katalánského pobřeží jsou relativně neškodné druhy jako je kořenoústka hrbolatá (Cotylorhiza tuberculata) nebo kořenoústka plicnatá (Rhizostoma pulmo). Ovšem v červenci byly uzavřeny dvě pláže v Tarragoně v jižním Katalánsku poté, co se u břehů objevila měchýřovka portugalská (Physalia physalis). Měchýřovka sice není medúza, ale trubýš patřící stejně jako medúzy do kmene žahavců, její požahání je ale rovněž krajně bolestivé.

Podle výzkumné pracovnice Ústavu mořských věd v Barceloně Macareny Marambiové stojí za růstem počtu medúz klimatické změny a stoupající teplota moře. „Medúzy jsou stále častější a zvyšují své sezónní i regionální rozšíření,“ uvedla Marambiová, která zaznamenává aktivitu medúz v této oblasti už 20 let.

Teplejší moře podle ní napomáhá rozmnožování medúz, přičemž jejich počty jsou cyklické, takže v některých letech jsou medúzy mnohem početnější než v jiných. Na pobřeží Costa Brava vědci ale pozorují, že se cykly zkracují. „Cyklus let s hojným výskytem medúz se u některých druhů zkracuje z osmi nebo deseti let na pouhé dva,“ upřesnila Marambiová.

Mohlo by vás také zajímat: Pobřeží ostrova Cres zaplavily medúzy. Experti varují před častým mýtem ohledně popálení

Klimatická krize je významným, zdaleka ne však jediným důvodem přemnožení medúz. Svou roli hraje také nadměrný rybolov, který snižuje počet predátorů, nebo výstavba vlnolamů, přístavů, umělých pláží a přístavů. Lidská činnost totiž snižuje kvalitu vody a medúzy patří k několika málo druhům, kterým se v takových oblastech daří.

Zdroj: ČTK, The Guardian

Video, které jste mohli minout: Největší jedovatý had světa si na kořist rád počká. Podívejte se na jeho nelítostný zásah

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský