18. července 2024 16:27

Moře v Chorvatsku je plné žahavých medúz, turisté při ošetření popálenin chybují

Před medúzami varují mimo jiné i chorvatská média. Turisté si navíc podle nich často nevědí rady s tím, jak požahanou kůži správně ošetřit.

Talířovky kompasové (Chrysaora hysoscella) zaplavily vody Jaderského moře, zejména pobřeží ostrova Cres, kde jich už na mělčině našli desítky. Na pohled je tento druh medúzy krásný. Jméno dostala podle typické kresby na klobouku, která skutečně trochu připomíná kompas. Průměr mívá okolo 20 centimetrů a její žahavá chapadla dosahují i jednoho metru. Dotýkat se tohoto zvláštního živočicha ale rozhodně není dobrý nápad.

Mohlo by vás zajímat: Chystáte se do Chorvatska? Podívejte se, kde se vyplatí natankovat a na co si dát pozor

Pozor na sliznice a alergickou reakci

Žahavé buňky na jejích čtyřiadvaceti chapadlech jsou zdrojem velice bolestivých a nepříjemných popálenin, které tyto medúzy umějí člověku uštědřit. Zranění sice nebývají životu nebezpečná, i tak je ale dobré vědět, jak je ošetřit.

Podle odborníků rozhodně není pravdivý zažitý mýtus, že je dobré postižené místo pomočit. Taková procedura podle nich rozhodně úlevu nepřinese, ba naopak. Místo toho odborníci turistům radí, aby se v případě požahání medúzou pokusili co nejrychleji z kůže odstranit žahavé buňky, ale nepoužívali k tomu sladkou vodu.

Ránu doporučují důkladně omýt slanou, tedy mořskou vodou, a klidně ji i trochu otřít mokrým pískem a zbytky žahavých buněk tak jemně seškrábnout. Lékaře prý není třeba volat, pokud medúza nezasáhne hlavu či oči. Pomoc je samozřejmě třeba vyhledat, pokud se objeví alergická reakce.

Většinou se takové reakce objevují, když medúza zasáhne slizniční membrány, hlavně v dýchacím traktu,“ vysvětlila chorvatským médiím tamní lékařka Tatjana Bilićová. „Nejhorší by bylo, kdyby došlo k pozření žahavých buněk, takové případy člověka ohrožují na životě. Zbytek alergických reakcí bývá lokální.“

Přečtěte si také: Žralok, který chodí po souši? Jeden druh to dokáže. Podívejte se, jak se brodí kamením

Medúzy se v oblasti podle odborníků vyskytují kvůli klimatickým změnám čím dál častěji, vědci proto jejich výskyt raději monitorují a vydávají varování, která by se měla dostávat nejen k místním, ale prostřednictvím cestovních kanceláří, hotelů a lokálních podniků také k turistům.

Zdroj: Dnevnik.hrStranypotapecske.czHRTPortal.

Video, které jste mohli minout: Drsný nájezd mravenců na vosí hnízdo. Podívejte se na nekompromisní hmyzí masakr

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora