27. června 2023 10:40

Chřestýš útočí rychlostí 150 km/h. Podívejte se, co jeho silný jed udělá s člověkem

Nejnebezpečnější hadi světa S1 (3) – Uštknutí chřestýše

Chřestýšům slouží ke cti, že před útokem svou oběť „varují“, a to pomocí chřestidla na konci svého ocasu. Vůbec to ale neznamená, že by snad setkání s chřestýšem bylo bezpečnější než u jiných jedovatých hadů. Chřestýš je totiž velice agresivní jedinec, který si útok dvakrát nerozmýšlí.

Chřestýš brazilský, žijící ve Střední i Jižní Americe, dosahuje zpravidla 1,5 metru na délku, může ale dosáhnout i na 200 cm. Nejčastěji se vyskytuje v savanách, jeden jeho poddruh v Paraguayi ale přebývá i v písčitém prostředí. Když se cítí ohrožen, dává najevo svou nelibost pomocí tzv. chřestidla, rohovitými články, které se tvoří na konci ocasu. Pokud se protivník i tak dostane moc blízko, může brzy hořce litovat.

Smrt v bolestech

Chřestýš totiž patří k agresivním hadům a útočí téměř okamžitě. Zároveň dokáže v desetině vteřiny vyvinout rychlost až 150 km/h, v níž se vymrští a uštkne. Jak uvidíte v pořadu Nejnebezpečnější hadi světa na Prima Zoom, uštknutí chřestýšem brazilským se rovná propuknutí pekla na Zemi.

Čtěte také: 22 hadů v roztomilých kloboučcích, protože... proč ne?

Chřestýšův jed obsahuje silné neurotoxiny a napadá oběhovou i nervovou soustavu. Zpočátku o sobě dává vědět velkou bolestí, při níž se v místě uštknutí vytvoří puchýř. Následně se ale objeví křeče a potíže s dýcháním, poškození zraku i sluchu a někdy i bezprostřední krvácení nesrážlivé krve. Nakonec uštknutý zemře na selhání dýchací soustavy. Silný jed a okamžitý útok jsou příčinou toho, že chřestýš připraví o život tisíce lidí ročně.

Zdroj: Monaco Nature Encyclopedia

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom