25. ledna 2024 09:04

Buřňáci jsou rození potápěči, na ryby útočí jako blesk z čistého nebe

Úžasný mořský život - Buřňáci šedí

Oceány a moře jsou bohaté na život v hlubinách, hranici vodní hladiny ale stráží dravci, kteří si s houževnatostí podvodních predátorů nezadají. Buřňáci loví ve slaných vodách po celém světě.

Rozsáhlou čeleď buřňákovitých zastupuje až 14 recentních rodů a najdeme je ve všech oceánech a téměř všech mořích. Vyskytují se spíš blíže polárním oblastem než k rovníku a hnízdí vždy tam, kde se dá ulovit něco k snědku. Buřňáci jsou společenští, loví i hnízdí v hejnech a potravu si dvakrát nevybírají.

Čtěte také: Po krkavcovitých a papoušcích se našel další ptačí génius: Čimango falklandský

Nic mu neunikne

V pořadu Úžasný mořský život na Prima ZOOM uvidíte, jak se hejno buřňáků šedých pustí do hejna sardinek. Buřňákům slouží nohy porostlé blánou a úzká křídla jako perfektní nástroje k plavání, což se hodí, když se ponoří pod hladinu až desítky metrů hluboko, aby ulovili sardinku. Rozpětí jejich křídel je až 2 metry, a kromě plavání jim umožňují také dynamické plachtění vzduchem. Nohy už jim k ničemu jinému, než k plavání příliš neslouží, na to jsou příliš krátké a posazené vzadu.

Kromě ryb buřňáci konzumují také korýše nebo chobotnice, nepohrdnou ale ani mršinami savců, ptáků i ryb. Často doprovázejí rybářské lodě, aby se mohli živit zbytky rybích těl. Jinak jim ale působení člověka spíše škodí. Hnízdiště buřňáků jsou ničena lidskou introdukcí jiných dravců, změnou fauny v určitých oblastech nebo sběrem vajec. To je ovšem problém pro mořské ptáky obecně. „Mořští ptáci vymírají rychleji než jiné druhy ptáků. Za posledních 60 let jsme ztratili 70 % světové populace, většina lidí o tom ani neví,“ uvedla bioložka Abby McBride pro National Geographic. Podle fosilních nálezů z období pliocénu jsou s námi buřňáci už několik milionů let a  doufejme, že ještě hodnou chvíli vydrží.

Zdroje: National Geographic/Science Direct

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom