27. září 2024 17:25

Bizarní ryba chodí po jazycích, jejího daru chytře využívají ostatní živočichové. Video fascinuje i vědce

Oceán je tou částí životního prostředí, která nás nepřestane překvapovat nejspíš nikdy. Bezpočet různorodých živočišných druhů s pozoruhodnými vlastnostmi skýtá nečekané podněty ke zkoumání prakticky neustále. V poslední době se například objevila ryba, která chodí po jazycích.

Samo o sobě by to nebylo nic až tak objevného, někteří letounovití koneckonců používají končetiny jako chuťové orgány. Výzkumníci z mezinárodního centra pro výzkum a vzdělávání v biologických a environmentálních vědách Marine Biological Laboratory byli v terénu za účelem sledování jistého druhu chobotnice, když narazili na rybu se zvláštní zvyklostí.

Čtěte také: Nejjedovatější ryba na světě s hlavou jako krajta sužuje Chorvatsko. Jak ji ve vodě poznat?

Chůze po jazyku

Ryba z čeledi štítníkovitých totiž zjevně ochutnává mořské dno pomocí nohou. Na končetinách má vyvinuté papily, smyslové orgány, jaké mají lidé na jazyku. Jsou velmi citlivé na dotek i chuť a někteří jiní živočichové je sledují, aby podle nich našli vlastní potravu. Zvláštní ryba se stala předmětem spontánní studie.

„Naše skupina je otevřená studiu nových zvířat, tak jsme se rozhodli přivést zpět nějaké štítníky, společně s naší chobotnicí, abychom viděli, zda dokáží najít kořist pohřbenou pod mořským dnem. K našemu překvapení v tom byly velmi dobré,“ říká spoluautor následné studie profesor Nicholas Bellono.

Výzkum měl prokázat, jak dalece smyslové orgány štítníkovitých sahají, a potvrdilo se, že nejen ochutnávají povrch, ale dokáží zaznamenat kořist zahrabanou pod povrchem a následně ji vykopat.

Zdroje: The Guardian/IFLScience

Video, které by vám nemělo uniknout: Gigantická hvězdice má jedovaté čelisti. Podívejte se, jak strašně bolí její kousnutí

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský