19. června 2023 14:05

Nejtěžší had světa zabíjí silou 18 mužů. Podívejte se na sevření, ze kterého není úniku

Nejnebezpečnější hadi světa S1 (3) – Lov anakondy velké

Před nejtěžším hadem světa téměř není úniku. Jeho drtivé sevření má neskutečnou sílu a použít může i zuby.

Anakonda velká se nejčastěji plazí v tropických a subtropických oblastech Jižní Ameriky. Gigantický had z čeledi hroznýšovitých je dokonale přizpůsoben dlouhodobému pobytu ve vodním prostředí, odkud také často vyráží na lov. Jeho kořist je rozličná, spolyká totiž želvy, antilopy, ryby, ptáky, ale i savce, například prasata nebo kapybary.

15 000 svalů smrti

Právě kapybara padne tomuto obřímu hadovi za oběť v pořadu Nejnebezpečnější hadi světa na Prima Zoom. Po rychlém zásahu anakonda kapybaru obemkne celým tělem a pomocí až 15 000 svalů ji tiskne tak dlouho, dokud jí nezastaví krevní oběh. Anakonda je nejtěžším hadem světa, dosahuje i váhy 100 kg, takže kapybara prakticky nemá šanci tento boj vyhrát.

Čtěte také: Had – charakteristika znamení

Zároveň může tento vskutku masivní had dorůst až do délky 7 metrů, i když nejčastější velikost je 2,5 až 5 metrů. Většinou útočí z vody, jsou ale případy, kde zaútočí na kořist ze stromu. Kromě těžkého a silného svalstva anakondě pomáhají také dlouhé ostré zuby, uzpůsobené pro chytání kluzkých ryb. Kousnutí anakondy je velice bolestivé a krvácivé a nese s sebou vysoké riziko zanícení.

Zdroj: Live Science

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom