1. listopadu 2023 07:30
Komerční sdělení , Lea Janochová

Pěstuje kávu a banány, chrání pralesy: Kostarika, tady je svět v pořádku

Exclusive Tours: Pěstuje kávu a banány, chrání pralesy: Kostarika, tady je svět v pořádku

Nebe na zemi. To je Kostarika. Země, kterou je možné opěvovat od rána do večera, ale kdo ji jednou pozná, ví, že někdy slova nestačí. Právě tady lidé hledí na podstatu života jako málokde. Chrání přírodu a přitom rozvíjejí zemědělství, jehož plodinami dokážou zásobovat i státy na druhé straně zeměkoule. K tomu všemu je tenhle středoamerický národ energeticky soběstačný a naprosto odmítá ozbrojené konflikty. Jestli tohle není definice pozemského ráje, pak už nevíme, co jiného by jí mohlo být. Vyrazit do Kostariky znamená vsadit na jistotu, s cestou vám pomohou třeba v Exclusive Tours.

Je to k neuvěření, ale na planetě ještě existuje místo, kde, jak se zdá, je svět ještě v pořádku. V Kostarice si člověk připadá takřka jako den po stvoření Země.

Zdejší panenská příroda je sama o sobě velká nádhera. Když si ale člověk uvědomí, že tahle země má 29 národních parků, které zabírají více než polovinu území státu a dalších 37 % pak patří zemědělské půdě, zůstane jednoduše v úžasu.

Kdo nevěří, ať tam běží

Kostaričané dobře vědí, že bez přírody nebude člověk. A podle toho se k ní chovají. Byli vůbec prvním národem, který zastavil odlesňování a naopak začal aktivně znovu zalesňovat. O jejich vztahu k matičce Zemi svědčí i fakt, že Kostarika v minulosti dvakrát získala světové prvenství v Indexu šťastné planety, což je měření kvality lidského života v porovnání s dopady na životní prostředí.

Současně ale umí vlastní zdroje skvěle zužitkovat. Vláda dlouhodobě podporuje místní pěstitele kávy, banánů a dalšího tropického ovoce, které jsou žádané po celém světě. Významně se tak liší od okolních států, kde většinu pozemků vlastní pár velkostatkářů.

S citem, leč důkladně využívá také zdejších pohoří. Na nich buduje hydroelektrárny, jež významným způsobem přispívají k soběstačnosti státu, a současně stezky pro turisty, kteří vyšší polohy na Kostarice objevují čím dál raději.

Co vás na Kostaričanech uchvátí, je kombinace temperamentu a mírumilovnosti současně - věděli jste, že od roku 1949 tahle země, 2x větší než Česko, nemá stálou armádu? Ta je tu od první a poslední občanské války zakázána ústavou.

Láska jménem Kostarika

Ne nadarmo je Kostarika nejnavštěvovanější zemí střední Ameriky. Každoročně ji navštíví miliony turistů z celé planety. A míří mimojiné za čtyřmi památkami, které jsou zapsány na světovém dědictví UNESCO.

  • Přírodní rezervace Talamanca Range-La Amistad
  • Národní park Kokosový ostrov
  • Oblast Guanacaste
  • Předkolumbovské osady s kamennými koulemi v Diquís

To ale pochopitelně nejsou jediné skvosty, které tady můžete objevovat. Na dovolenou na Kostarice se rozhodně vyplatí vyhradit si více času a dopředu si vše naplánovat. Kdo s takovými podružnostmi ztrácí čas jen nerad, svěří se do péče profesionálních travel designérů, třeba z Exclusive Tours, kterým stačí sdělit své sny a oni se postarají o jejich splnění. Ostatní si do seznamu zapíšou:

  • Peninsula de Osa - tady můžete pozorovat ve volné přírodě tapíry
  • Cerro Chirripo - nejvyšší hora v zemi, nabízející úchvatný výhled
  • Tortuguero - tukani i želvy, obojí v tomto národním parku s vodními kanály najdete
  • Národní park Monteverde - deštný prales se spolehlivě značenými turistickými stezkami
  • Sopka Irazú - sopka ležící nedaleko San Jose, hlavního města Kostariky, nejeden turista už tu dokonce přespal
  • La Fortuna - několik desítek metrů vodopád obklopený panenskou přírodou patří k nejvyhledávanějším cílům, mimo jiné i proto, že leží blízko sopky Arenal, dalšího cíle turistů

Je tedy více než jasné, že kdo o dovolené vyhledává uklidňující přírodu, ve které se vrací zpět k podstatě člověka a života vůbec, odjede z Kostariky takřka vyzenovaný.

Jste ale srdcem i duší dobrodruzi a kromě odpočinku potřebujete i trochu toho vzrušení? Pak vsaďte na Art Villas, z neotřelého ubytování v originálních vilách umístěných v džungli a nad úrovní oceánu budete paf.

Ovšem není ráje bez hada a v tomto případě to platí doslova. Žijí zde smrtelně jedovatí hadi, pavouci i žáby. Zdejší prostředí proto obdivujte a respektujte současně a k divokým zvířatům se nepřibližujte. Do divočiny se pak vydávejte pouze se zkušenými průvodci. Pak už vám v objevování ráje na zemi nic nestojí v cestě.

Komerční sdělení

Lea Janochová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom