Tato optická iluze vám rozhoupe žaludek a rozšíří zorničky. Nepůsobí ale na všechny

Optické iluze nás fascinují a někdy i pobaví, ale ještě zajímavější je pochopit, jak na nás působí a proč. Pokud máte při pohledu na úvodní obrázek pocit, že se černá díra uprostřed rozšiřuje a pohlcuje vás, a zároveň vás z toho bolí oči, nejste sami. Tento jev, zvaný „expandující černá díra“, má vliv na 86 procent lidí.

Co se při tom děje s naším mozkem a zrakem se u této pro vědu poměrně nové optické iluze rozhodl prozkoumat tým pod vedením norského odborníka na psychologii z Univerzity v Oslo. „Jde o velice dynamickou iluzi,“ vysvětlil v časopise Neuroscience News autor výzkumu Bruno Laeng. „Okrouhlé rozmazané či stínované okraje centrální černé skvrny mozku evokují, že vstupujeme do temného otvoru či tunelu.“

Mohlo by vás zajímat: Agresivita, panické ataky i deprese. Jak působí extrémní vedra na lidský mozek?

Rozšíření zorniček

Jak se ukázalo, na mozek působí obrázek tak dokonale, že vyvolává fyzické rozšíření zorniček. U účastníků studie (šlo o 50 mužů a 50 žen) se zorničky aktivovaly vždy, dokonce i v případech, kdy odborníci vyměnili černou barvu za jinou. Ale zatímco v případě černé barvy se pokaždé rozšířily, v případě barevných obrázků se naopak zúžily.

Výzkum také prokázal, že to, jak moc se černá díra v optické iluzi zvětší, každý člověk vnímá jinak. Odborníci si také nejsou jistí, proč někteří lidé pocit „pádu do černé díry“ při pohledu na obrázek nemají. Objevují se ale i další otázky, které by stály za zodpovězení. Třeba to, zda obdobnou reakci zorniček optická iluze dokáže způsobit i u jiných živočišných druhů.

Jisté je, že v oblasti optických iluzí zůstává mnoho neprobádaného. Pro vědce z oblasti psychosociologie je přitom důležité jim porozumět. Pochopí tak totiž lépe složité procesy, které náš zrakový systém využívá k předvídání a identifikaci vizuálního světa.

Zdroj: Frontiers, Neuroscience News, CNET.

Video, které jste mohli minout: Jak si správně chránit oči?

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom